USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bazı İnsanlar Kitap Kokusunu Neden Çok Sever?

Kitap kokusuna tâbir yerindeyse bayılan insanları çevrenizde görmüş olabilir, hatta daha da ötesi onlardan biri olabilirsiniz. Tıpkı bazı kişilerde mazotun ortaya çıkardığı etki gibi, kitapların kokuları da insanları çoğu zaman tekrar tekrar koklamaya itiyor. Peki bunun sebebi

Bazı İnsanlar Kitap Kokusunu Neden Çok Sever?
11-05-2023 23:27
Google News

Düşününce ÖZETİ| hemen aklımıza gelmese de belli zamanlarda ister istemez aradığımız ya da bulduğumuzda tekrar tekrar içimize çektiğimiz kokular vardır. Örnek olarak yağmurdan sonra etrafa yayılan toprak kokusunu düşünebiliriz. Ya da yeni biçilmiş çimlerin yaydığı koku da buna örnek olarak gösterilebilir. Fakat şüphesiz, bunların en yaygını mazot kokusudur. Etrafta bunlar gibi saymakla bitmeyecek bir sürü koku bulunuuyor

Bu içeriğimizde ise bunlardan biri olan kitap kokularına ve bu kokuların bazı insanlara neden çok çekici geldiğine değineceğiz. Bilimsel açıklamalardan yararlanacak olsak da teknik bir şekilde anlatmaktan kaçındığımız bu konu, düşünüldüğünden daha basit. Şimdi gelin, kitap kokularının neden bu denli çok sevildiğine birlikte bakalım.

Kitapların içeriğinde bulunan farklı kimyasallar, temelde bu kokuların sebebi. Fakat yeni ve eski kitap kokularında belirli farklar var:

Kitap

Öncelikle yeni kitaplarla başlayalım. Bunların kokusunu değerlendirirken aklımızda bulundurmamız gereken toplamda 3 etken var. Mürekkep, kâğıt ve ciltlemek için kullanılan yapıştırıcı. Bu üçü birbiriyle harmanlandığı zaman her seferinde aynı kimyasal etkileşimi görmeyiz. Bu, farklı kitapların farklı taleplerle basılmasından kaynaklı.

Bu farklılık sebebiyle yeni kitapların kokuları da değişkenlik gösterir. Başta, saydığımız bu üç malzeme aslında çok da öne çıkan bir koku yaymaz. Fakat birbirleriyle etkileşime girdiklerinde VOC (Volatile Organic Compounds) şeklinde kısaltılan uçucu organik bileşikler ortaya çıkarırlar. Bunlar da zamanla tatlımsı bir koku yaymaya başlar.

Yeni kitaplar da hoş kokularla geliyor fakat onlardan ziyade eski kitaplarda daha yoğun kokulara rastlanıyor. Bunun sebebi ne?