USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bazı Aşıları Bir Kez Olurken Bazılarını Neden Her Yıl Oluruz

Çocukken olduğumuz çoğu aşı, fazladan takviyeye ihtiyaç duymadan bizleri ömür boyu koruyor. Ancak başta grip aşısı olmak üzere, en az iki kez olduğumuz Covid-19 gibi bazı aşıları daha fazla olmak zorundayız. Peki neden?

Bazı Aşıları Bir Kez Olurken Bazılarını Neden Her Yıl Oluruz
24-12-2022 09:18
Google News

Dünya ÖZETİ| Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre; çocukken olduğumuz kızamık, suçiçeği ve kabakulak gibi aşılar sayesinde artık bu hastalıklar neredeyse hiç görülmüyor. Bu aşılar sayesinde her yıl 2-3 milyon hayatın kurtarıldığı tahmin ediliyor.

Teknolojiyle birlikte tedavi yöntemleri, aşılar gibi sağlık alanında birçok şey gelişiyor. Ancak bazı aşıları her yıl ya da belli aralıklarla yeniden olmak zorundayız. Bunun nedenlerini sizler için derledik.

Bunu anlayabilmemiz için öncelikle vücudumuzun bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmeliyiz.

bağışıklık sistemimiz

Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu zararlı bakteri ve virüslerden korumak için birlikte çalışan farklı türde koruyucu sistemlerden oluşur. Bu sistemler doğuştan gelen ve sonradan kazanılan bağışıklık olarak ikiye ayrılır.

Doğuştan gelen bağışıklık, adı üstünde doğuştan sahip olduğumuz bağışıklıktır. Deri gibi dış ve hücreler gibi iç savunma bölgelerinden oluşur. Doğuştan gelen bağışıklık sistemimizi acil bir durumda ilk müdahale eden ekip olarak düşünebiliriz.