USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bazı Asfaltlar Neden Kırmızı? Mastik Asfalt Nedir?

Osmangazi Köprüsü’nden geçenler, hiç asfaltın rengine dikkat ettiniz mi? Eğer yolu izlerken asfaltın neden kırmızı olduğunu bir an bile olsun düşündüyseniz kafanızdaki o minik soruya cevap verelim. İnşaat ve yol yapım sektörlerinde yaygın olarak kullanılan mastik asfaltın,

Bazı Asfaltlar Neden Kırmızı? Mastik Asfalt Nedir?
26-03-2024 12:38
Google News

İlk ÖZETİ| olarak 1960’lı yıllarda Almanya’da çivili kar lastiklerinin oluşturduğu deformasyonlara karşı geliştirilen ve yine ilk olarak Almanya’nın Kiel şehrinde uygulanan mastik asfalt, Osmangazi Köprüsü’nün yanı sıra Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi bazı yerlerde karşımıza çıkıyor.

Alt tarafı asfalt demeden önce mastik asfalt nedir ve diğer türlerden ne farkı var gibi detayları inceleyerek aydınlanma yaşayacağınız bir bilginin daha sahibi olabilirsiniz.

Mastik asfalt nedir?

mastik asfalt

Mastik asfalt; özellikle ağır trafik gerektiren yollarda ve köprülerde kullanılan, aşınma direnci yüksek bir kaplama malzemesi. Asfalt, bitüm ve ince agrega karışımından oluşur; mastik asfalt ise bu karışıma ek olarak bir polimer katkısı ile dolgu maddesi alıyor. Bu katkı da malzemenin sıcak ve soğuk hava koşullarına karşı daha dirençli olmasını sağlıyor.

Mastik asfaltın özellikleri neler?

Osmangazi Köprüsü inşaatı - 2016 .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Kırmızı ve siyah çeşidi bulunan mastik asfaltı, Osmangazi Köprüsü gibi bazı yerlerde kırmızı olarak görebileceğiniz gibi yaygın olarak siyah da tercih ediliyor. Normal asfalttan teknik özellikleri ile öne çıkan mastik asfaltın en belirgi yönü ise özellikle zorlu iklim koşullarında ve yoğun trafik altında kalan yüzeyler için mükemmel seçenek olması.

Esnek yapısı, sıcaklık dalgalanmaları karşısında yüzeyin çatlamasını ve bozulmasını önlüyor. Bu özellik, mastik asfaltın kış aylarında buzlanma ve don olaylarına karşı dirençli olmasını da sağlıyor. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda yumuşama ve şekil değiştirme riskini de azaltıyor.

Su geçirmezliğinin yanı sıra mastik asfalt özellikleri arasında bir de uzun ömürlü olması var. Yüksek kalitesi sayesinde uzun yıllar boyunca kullanılabilir olması ve bakım masraflarının bu özelliği sayesinde azalması da mastik asfalt tercih nedenleri arasında.

Mastik asfalt nerelerde kullanılıyor?

mastik asfalt

Mastik asfalt, esnekliği ve dayanıklılığı sayesinde pek çok farklı alanda kullanılıyor. Ağır araç trafiğine dayanıklı olması sebebiyle en çok tercih edildiği yerler yollar ve otoparklar. Su geçirmez özelliği ise köprülerde seçilmesinin öncelikli nedeni.

Havaalanları için ise uçakların ağırlığına dayanabilecek mastik asfalt kaplama malzemesi kullanılıyor. Ağır makine ve ekipmanların bulunduğu endüstriyel zeminler ise mastik asfalt kullanım alanları arasında.

Mastik asfalt nasıl uygulanıyor?

kırmızı mastik asfalt

Mastik asfaltın uygulanma süreci, kullanılacak alanın özelliklerine göre değişiklik gösterse de genel hatlarıyla şöyle işler:

Hazırlık aşaması: Uygulama yapılacak alan temizlenir, gerekli düzeltmeler yapılır.Karışım hazırlığı: Mastik asfalt karışımı, belirlenen oranlarda hazırlanır.Uygulama: Hazırlanan karışım, uygulama yapılacak alana dökülür ve çok tekerlekli silindirler ile düzeltilir.Sıkıştırma: Karışım, sıkıştırma işlemiyle yüzeye tam olarak yapıştırılır ve alanın trafiğe açılması için 40 °C'nin altına soğuması beklenir.

Mastik asfaltın avantajları neler?

Teknik özellikler kısmında diğer yüzey kaplama malzemelerine göre daha uzun ömürlü olduğundan bahsetmiştik ve bu mastik asfaltın avantajlarından öne çıkan bir etmen.

Pürüzsüz yüzeyi ise mastik asfaltın estetik bir görünüm sunmasını sağlıyor. Bu da özellikle kamu alanları, parklar ve yaya yolları gibi estetiğin önemli olduğu projeler için mastik asfaltı ideal seçenek yapıyor.

Ayrıca taş mastik asfalt olarak da bilinen bu malzemenin yüzey dokusu ve kayma direnci, normal asfalta göre daha başarılı.

Mastik asfaltın dezavantajları var mı?

kırmızı asfalt

Mastik asfalt, geleneksel asfalt türlerine göre daha yüksek başlangıç maliyetine sahip. Bu, özellikle büyük ölçekli projelerde bütçe planlamasını etkileyebiliyor. Ayrıca uygulanması, özel ekipman ve eğitimli iş gücü gerektirebilir, bu da maliyetleri artırabiliyor.Yüksek sıcaklıklar altında mastik asfaltın yumuşaması, özellikle yoğun güneş ışığına maruz kalan bölgelerde sorun yaratabiliyor. Bu da yüzeyde iz bırakma ve deformasyona neden olabilir.Bazı mastik asfalt karışımları, çok soğuk hava koşullarında sertleşebilir ve çatlayabilir.Mastik asfaltın doğru bir şekilde uygulanması, özel eğitim ve deneyim gerektiriyor. Deneyimsiz ekiplerin uygulaması, kalitesiz sonuçlar doğurabilir.Mastik asfaltın sıkıştırılması ve kuruması için gereken zaman, projenin tamamlanma süresini uzatabiliyor.Mastik asfalt, yüksek oranda bitüm içeriyor. Bitüm üretimi ve kullanımı, çevresel endişelere yol açabiliyor, özellikle karbon ayak izi ve hava kirliliği konusunda.Mastik asfaltın yeniden kullanımı ve geri dönüşümü, geleneksel asfalta göre daha karmaşık olabilir.Mastik asfalt, sınırlı renk ve doku seçenekleri sunar. Bazı projelerde estetik açıdan daha çeşitli malzemelere ihtiyaç duyulabilir.

Mastik asfalt, yol yapımı ve diğer inşaat projeleri için önemli avantajlar sunsa da her projenin özgün ihtiyaçları ve koşulları göz önünde bulundurularak malzeme seçimi yapılması gerekiyor.

Mastik asfaltın çevresel etkileri

Mastik asfaltın çevreye olan etkileri, sürdürülebilirlik ve çevre dostu teknolojiler giderek daha fazla önem kazanırken, önemli bir konu oluyor. Mastik asfaltın yeniden kullanılabilir olması, çevre üzerindeki olumsuz etkilerini minimuma indiriyor.

Eski mastik asfalt, yeni projelerde kullanılmak üzere geri dönüştürülebiliyor. Bu hem atık miktarını azaltıyor hem de yeni malzeme üretiminde gerekli olan kaynak ve enerji tüketimini düşürüyor.

Kaynaklar: Science Direct, İSFALT, İstanbul Teknik, Karayolları Genel Müdürlüğü

Göz atmak isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Oto Sanayiye İlk Defa Gideceklere 5 Tavsiye
Oto Sanayiye İlk Defa Gideceklere 5 Tavsiye

Aracınızda parça değişimi ya da herhangi bir arıza sorunu için oto sanayiye mi gitmeniz gerekiyor hem de ilk defa? Eğer tanıdık bir tamirciniz yoksa ve ortama ilk defa düşecekseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu