USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Batı kendi kurduğu sistemin kurbanı oldu... Ne işçi ne işveren memnun!

Neredeyse bir yıldır devam eden Ukrayna-Rusya savaşından ötürü Avrupalı devletler ekonomik anlamda son yılların en kötü performansını gösteriyor. İşverenler zam taleplerine yanıt vermekte güçlük yaşarken işçiler sokaklara döküldü.

Batı kendi kurduğu sistemin kurbanı oldu... Ne işçi ne işveren memnun!
11-01-2023 13:19
Google News

Enerjide ÖZETİ| büyük oranda Rusya'ya bağımlı olan Avrupalı devletler, Ukrayna-Rusya savaşının devam etmesinden ötürü son yılların en büyük ekonomik harbiyle karşı karşıya.

Almanya'da enflasyon oranının son 50 yılın zirvesine çıkması, İngiltere; İspanya, Belçika, Hollanda ve Fransa'da işçilerin zam taleplerinin karşılanamaması kitlesel grevlere yol açtı.

Hükümetlerin uzun bir aralıktan sonra resesyon gerçeğiyle yüzleşmesi, ekonomik manevraları olabildiğince kısıtlarken, halk; yüksek kira fiyatlarıyla, temel ürünlerde yaşanan fahiş fiyat artışlarıyla, temel sağlık hizmetlerine ulaşabilmenin güçlüğüyle yüzleşti.

BATILI ÜLKELERDE GREV

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle enerji krizi yaşayan Avrupa'da ekonomik tablolardaki olumsuz gidişat, grevleri beraberinde getirdi.

Ancak buradaki işçi hareketliliği, sadece Avrupa ile sınırlı kalmadı. Son olarak ABD'nin New York kentindeki 7 bin hemşire sokaklara dökülerek Demokrat Parti hükümetinden maaşlara artış yapılmasını ve koşulların iyileştirilmesini talep etti.

Peki Avrupa'da ve Amerika'daki göstergeler ne diyor? Grevler hangi ülkelerde ve ne sebeple çıktı?

ABD

Büyük Buhran'ın (1929) başaktörü ABD, 2022 yılındaki küresel ekonomik krizden ötürü yıllar sonra küçülme yaşadı. Ülkedeki enflasyon oranının artması, aynı anda hissedilen resesyon, kaptanlık kamarasındaki Joe Biden'ı ve işverenleri çembere aldı.