USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ayça Özefe: 'Sınırlarımı kendim belirliyorum'

Ayça Özefe, bu kez “Deli Gibi” diyor. Şarkılarında yaşadıklarını biraz da hayal gücüyle besleyerek tutkulu ve özgür bir şekilde anlatıyor. Aşkı korkusuzca yaşamak gerektiğini söylüyor. Deli Gibi de böyle bir yolculuğun ürünü.

Ayça Özefe: 'Sınırlarımı kendim belirliyorum'
02-10-2022 14:10
Google News

Müzisyen ÖZETİ| Ayça Özefe, molekülerbiyoloji ve genetik eğitimi almış. “Aslındabeni hayata bağlayan müzik olsa da bunun yanında bir şeyler içinçabalamak, yeni şeyler öğrenme isteği olduğu için akademikalanda ilerlemeyi hep düşünüyordum” diyor. Müzisyen olarakinsanların ruhlarına dokunup başka türden izler bırakmakistediğini anlatıyor.

- Yenişarkınız “Deli Gibi” tutkulu, özgür ve cüretkar bir aşköyküsü. Nedir sizdeki karşılığı?

Aslındailk halini İngilizce ve melankolik bir havada yazmıstım. AmaTürkçeye çevirmem gerekiyordu ve yine aynı hikâyeyi tutarak dahafarklı bir tarza dönüştürdük. Kendi yaşadıklarımı birazhayal gücüyle besleyerek yazdım. İçinde hayallerim, “Böyleolsaydı nasıl hissederdim” sorusuna cevaplarım var. Ancak hikâyeiçin “aşk” diyebilir miyiz emin değilim. Şarkıyı yazarkenâşık olmak isteyen bir insanın karşısındaki insandan beklediğisevgi ve değeri haykırmasını, olmuyorsa da belirsizliğinbitmesini istediğini (infaz edilmek) anlatmak istedim.

- Yagünümüz aşkları?

Günümüzdeaşk, sevgi, birçok duygu ve durum basitleştirildi. İnsanlararasındaki özel kavramı yitirildi gibi. İlişki kurmak, tanışmakkolaylaştığı için yeni biriyle bir şeyler paylaşmakdeğersizleştirildi. Belki biraz yanlış bir tabir ama eskikafalıyım bu konularda.

-Molekülerbiyoloji ve genetik eğitimi almıştınız. Ancak sizi hayatabağlayan şey müzik. “Nereden nereye” dediğiniz oluyor mu hiç?

Aslındabeni hayata bağlayan müzik olsa da bunun yanında bir şeyler içinçabalamak, yeni şeyler öğrenme isteğim olduğu için akademikalanda ilerlemeyi hep düşünüyordum. Yaşadıklarım da önemlibir etken oldu ve ileride müzisyen olamaz da ruhlara dokunamazsaminsanların hayatında başka türden izler bırakayım istedim. Amaherkes “Okumayı bırak yapamazsın” dediği için bir kez dahahaklı olduğumu görmek mutlu ediyor.

-Yaşamınızda müziğinizi etkileyen kırılma noktaları oldu mu?

Aslındayaşadıklarımı şekillendirdiği için ve hayatımda belli kırılmanoktaları olduğu için tabii oluyor. Büyüyorum ve bu yolda geçenher gün her insan belli bir şekilde etkiliyor.

- Çocukluğunuzdada şiir yazıyormuşsunuz.Edebiyatlaşimdi aranız nasıl?

Özellikle“Okurum” dediğim bir yazar yok ama olabildiğinceDostoyevski’den kaçmaya çalışırım. Hep bir şeyler karalardımküçükken. En çok da kendimi kötü hissettiğim zamanlarda.Şiirler epey uzun süre arkadaşlık etti, şimdi şarkılarla dauzun sürecek bir yakınlığımız var.

-Artıları eksileriyle sosyal medya yaşamınızda nasıl bir yertutuyor?

Birdönemler fazla aktiftim, o zamanlar sosyal medya bu kadarkullanılıyor muydu bilmiyorum. Ancak insanlar ve paylaşılaniçerikler değiştikçe uzaklaşmaya başladım. Samimiyet çokönemli. Kitlemle eski günlerdeki gibi paylaşımlar yaparaketkileşimi artırmayı düşünüyorum.

- Sosyalmedyada şöhret ve linç arasında ince de bir çizgi var. Bu üretimve söylem özgürlüğünüze bir sansür koyuyor mu?

Açıkçası“Bir korkum yok” diye başlayacaktım cümleye ama bazızamanlarda hissettiklerim geldi aklıma. İnsan ister istemezdüşünüyor: “Ne derler şimdi bunu yazarsam” diye. Bir konuhakkında net bilgim yoksa susarım ama düşüncemi de sonuna kadarsavunurum. Yani sınırlarımı kendim belirliyorum.

- Hepsorduğum bir soru var. Cevabı hep farklı. Hayatın hızınıyakalamak artık çok zor, her şey çok hızlı tüketiliyor.Şimdiye nasıl direniyorsunuz?

Kendibaşarımın üstüne koyabilmek benim için yeterli. Sürekliüretmek yerine kaliteli ve uzun vadede üretmek önemli. Birbakmışsın milyonlar dinlenen bir şarkı iki üç sene sonraetkisini yitiriyor. Hayatım sadece dinlenmeye bağlı olsaydısanırım travmatik olurdu. Şarkılarım ve sesim dinleyicilerimdeyer ettiği sürece gerisini düşünmemek gerekiyor. Yoksa içindebulunduğumuz zamanla ilgili yakınılacak çok şey var.Kolaylaştıkça değersizleşiyor her şey.

SPOTIFYLİSTEMDEKİLER...

- Müziğinizdebir arayış var. Bu arayış size nereye götürüyor?

Eskidenalternatif Türkçe müzik çok sık dinlerdim şimdi daha çokyabancı elektronik şarkılar beni etkiliyor. Ritimlerin içindekayboluyorum. Eski dönem müzikleri benim şarkılarımda en büyüketken. Spotify listeme şöyle bir baktığımda Aurora, Joji,Pinhani, Tamino, Dolu Kadehi Ters Tut gözüme çarpıyor.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Netflix'te Yayımlanacak Jake Paul-Mike Tyson Maçı Ertelendi
Netflix'te Yayımlanacak Jake Paul-Mike Tyson Maçı Ertelendi

Netflix'te canlı yayımlanacak Jake Paul ve Mike Tyson boks maçının ertelendiği açıklandı. Netflix, yeni tarihi önümüzdeki hafta içinde açıklayacağını söyledi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu