USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Asyalılarda Mavi Göze Rastlanmamasının Sebebi

Hiç mavi gözlü bir Asyalı gördünüz mü? Gördüyseniz bile muhtemelen garipsemişsinizdir ve lens diye düşünmüşsünüzdür. Sahiden, neden mavi gözlü Asyalı yok?

Asyalılarda Mavi Göze Rastlanmamasının Sebebi
03-03-2024 18:48
Google News

Kahverengi, ÖZETİ| dünya üzerinde en yaygın olan göz rengi. Mavi göze ise mesela Alman kökenli insanlarda görmeye alışığız, az da olsa Türklerde de rastlayabiliyoruz.

Peki ya Asyalılar? Neden neredeyse hiç mavi gözlü Asyalı yok?

İlk olarak mavi gözün nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Dünya'daki göz rengi dağılımı .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Göz rengi; genetiğe ve melanin adı verilen, göz rengini etkileyen temel faktör olan pigmentin varlığına bağlı olarak belirleniyor. Mavi göz rengi ise gözdeki melanin miktarının düşük olması ve ışığın göz yüzeyine düşerken dağılması ile ortaya çıkıyor.

Göz rengi genellikle iki tip melanin pigmentine bağlı: eumelanin (kahverengi-siyah pigment) ve feomelanin (kırmızı-sarı pigment). Mavi göz rengi, çoğunlukla eumelanin miktarının düşük olduğu durumlarda görülüyor.