USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Antarktika’ya Giden Doktorlar Apandislerini Neden Aldırıyor? - Webtekno

Eğer bir doktorsanız ve Antarktika’ya gitme planınız varsa bu yazıyı okumadan geçmemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü bu kıtayı ziyaret etmeden önce dikkat etmeniz gereken bir şey var!

Antarktika’ya Giden Doktorlar Apandislerini Neden Aldırıyor? - Webtekno
31-08-2023 20:08
Google News

Zorlu ÖZETİ| iklim koşullarıyla nam salmış Antarktika, Dünya’nın en az nüfuslu kıtasıdır. Her yeri buzla kaplı bu soğuk bölgede doktorlar için garip bir şart var: apandisi aldırmak.

Okurken “ne alaka ya?” diye düşünebilirsiniz. Çünkü biz de başta anlam veremedik. Fakat detaylarına inince hiç de haksız bir sebep olduğunu düşünemeyiz. Bu basit ama etkili sebebe gelin birlikte bakalım.

Dünya’nın en kurak ve rüzgârlı yeri Antarktika’da yaşam oldukça zor.

antartika

Dünya’nın en kurak yeri olduğunu McMurdo Kuru Vadileri’ne 2 milyon yıl yağmur yağmadığından biliyoruz. Bu vadide gariptir ki kar bile yok. Katabatik olarak bilinen ve Antarktika’da görülen bir rüzgar türü sebebiyle vadide hiç nem bulunmuyor. O da bölgenin kuru kalmasını sağlıyor, tüm sebep ise bu rüzgar.

Bu zorlu yaşam şartları olan kıtada değil yaşamak, ziyaret etmek için bile iki kez düşünmeniz gerekebilir. Zira bazı şartları bizlerin hiç de alışık olduğu gibi değil. Mesela doktorların apandis aldırması da neyin nesi?

Cevabı öğrenince “tahmin etmiştim!” bile diyebilirsiniz.

ameliyat

Zorlu ve az nüfuslu Antarktika koşullarında doktorluk yapmak, her meslek kadar zor zanaat. Villa Las Estrellas adı verilen bu kasaba, pek çok olanaktan yoksundur. Bu her şeyin kısıtlı olduğu bölgede de takdir edersiniz ki doktor bolluğu yok. Tek bir doktoru olan bu bölgede ola ki yegane doktorun apandisinde sorun olursa, onu tedavi edecek ikinci bir doktor bulmak neredeyse imkansız.

Tedavi için Antarktika’ya en yakın parça Avustralya’ya gitmek ise belli dönemlerde ulaşımdan dolayı çok zor oluyor. Bundan dolayı Antarktika’ya gitmeyi göze alan doktorlar, apandislerini de aldırmak zorunda kalıyorlar.

Bir doktorun apandisinin patlama olasılığı ne kadar olabilir ki?