USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Anestezi Nedir, Henüz Yokken Ameliyatlar Nasıl Yapılıyordu? - Webtekno

Tarih boyunca insanlık, hastalıkların ve yaralanmaların üstesinden gelmek için çeşitli yöntemler denedi. Ancak modern anestezi tekniklerinin olmadığı dönemlerde cerrahi işlemler nasıl gerçekleştiriliyordu?

Anestezi Nedir, Henüz Yokken Ameliyatlar Nasıl Yapılıyordu? - Webtekno
25-01-2024 13:23
Google News

Bu ÖZETİ| soru, tıbbın karanlık ama aynı zamanda hayranlık uyandıran bir yönünü aydınlatıyor. “Anestezi nedir?” sorusundan başlayarak geçmişe yolculuk yaparken “Anestezi nasıl yapılır?” merakını da gidereceğiz. Tıbbın tarihi dediğimiz zaman uçsuz bucaksız bir dünyaya yelken açıldığı gibi anestezi icat edilmediği zamanlarda ameliyatlar nasıl yapılıyordu sorusuna vereceğimiz cevaplar sizi biraz şaşırtabilir.

Tarih öncesi çağlardan başlayarak, Orta Çağ ve Rönesans’taki anestezi çeşitleri ve uygulamalarından sonra bu zorlu süreçlerin modern cerrahiye evrilmesine “İyi ki” diyebilirsiniz. Bu yolculuk, tıbbın ne kadar ilerlediğini ve bugün sahip olduğumuz modern anestezi tekniklerinin değerini daha iyi anlamamızı sağlayacak.

Temelden başlayalım: Anestezi tam olarak nedir?

anestezi nedir

“Anestezi nedir?” sorusuna herkesin vereceği bir cevap vardır ve bu muhtemelen aynıdır ancak biz yine de anestezi kavramını açıklayalım. Anestezi, bazı tıbbi işlemler ve cerrahi müdahaleler sırasında ağrıyı önlemek, azaltmak için anestezik ilaçlarla uygulanan tıbbi bir terim.

His anlamına gelen “estezi” ile olumsuzluk anlamı da taşıyan “an” ekinden oluşan anestezi, aslında “hissizleştirmek” anlamına gelir. Yani ağrı oluşturacak bölgede, hissizleştirme ve duyarsızlaştırma yapılır.

Günümüzde uygulanan anestezi çeşitleri:

Genel anesteziBölgesel anesteziLokal anestezi  

Genel, lokal ve bölgesel anestezi çeşitleri, hastanın ağrı hissetmesini engelleyerek tıbbi müdahalenin daha konforlu ve güvenilir hâle gelmesini sağlar. Bölgesel anestezi, hastanın belden aşağısı veya vücudun belirli bir bölgesinin hissizleşmesi demekken lokal anestezi ise çok dar bir alanın uyuşturulmasıdır.

Anestezi, modern tıbbın en önemli gelişmelerinden biri olarak kabul edilir ve geniş bir yelpazede uygulanır.

Anestezi ile bayılmayı karıştırmayalım.