USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Anadolu'da Binlerce Yıl Boyunca Konuşulmuş Tüm Diller

Anadolu, binlerce yıllık tarihiyle insanlık tarihine ışık tutan bölgelerden biri. Peki binlerce yılda pek çok topluma ev sahipliği yapan Anadolu'da şimdiye kadar hangi diller konuşulmuştu? Hangi diller ölme tehlikesiyle karşı karşıya?

Anadolu'da Binlerce Yıl Boyunca Konuşulmuş Tüm Diller
21-10-2022 20:26
Google News

Anadolu ÖZETİ| toprakları, medeniyetler beşiği, insanlık tarihinin en kritik bölgelerinden biri… Binlerce yıldır bu topraklarda sayısız farklı toplum yaşadı. Her birinin kültürünün ve dilinin izleri, Anadolu coğrafyasının dört bir yanında yürütülen arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarıldı, çıkarılmaya devam ediyor.

Bu topraklarda binlerce yıl boyunca yaşayan onca farklı kültürün hayatlarının nasıl olduğunu düşünmek heyecan verici. Şimdi duysak tek bir kelimesini bile anlamayacağımız bambaşka dileri düşünmek de öyle. Fakat bir de kimileri topraklarımızda halen konuşulan ancak artık ölmek üzere olan diller var… Bu içerikte Anadolu topraklarında konuşulan tüm dillere ve bazılarının kulağa nasıl geldiğine göz atacağız.

Önce Anadolu'da konuşulmuş ve çoktan tarihin tozlu sayfalarına karışmış eski dillere göz atalım;

Bu diller milattan önce 3. binyıldan itibaren milattan sonra 4. ve 5. yüzyıllara kadar Anadolu topraklarında konuşulan ve binlerce yıl önce yok olmuş diller. Kimilerine ait çivi yazılarından oluşan tabletler müzelerde karşımıza çıkıyor, bazı kazılarda yeni tabletler bulunabiliyor.

Hititçe, Luvice, Urartuca, Fenikece, Sami Dilleri, Frigce, Lidce, Likçe, Karca, Sidece, Persçe, Grekçe ve Latinceden oluşan bu dillerden bazılarının kulağa nasıl geldiğine dair seslendirmeler de var.

Hititçe