USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anadolu Ajansı 104 yıl önce bugün kuruldu

Anadolu Ajansı (AA), Atatürk'ün talimatıyla Kurtuluş Savaşı süresince kışkırtmalara karşı milleti uyanık tutmak, ulusal mücadeleyi bağımsızlığa ulaştıracak kararları halka bildirmek amacıyla 104 yıl önce bugün kuruldu.

Anadolu Ajansı 104 yıl önce bugün kuruldu
06-04-2024 13:53
Google News

Anadolu ÖZETİ| Ajansı bugün kuruluşunun 104. yılını kutluyor.

Anadolu Ajansı (AA), işgal altındaki İstanbul'dan Milli Mücadele'ye katılmak amacıyla yola çıkan Yunus Nadi (Abalıoğlu) Bey ile Halide Edip (Adıvar) Hanım'ın, Ankara'ya ulaştıklarında Mustafa Kemal Paşa'ya yaptıkları önerinin benimsenmesiyle 6 Nisan 1920'de kuruldu.

ANADOLU AJANSI NASIL KURULDU?

İstanbul'un 16 Mart 1920'de işgal edilmesinden 5 gün sonra yola çıkan Yunus Nadi ile Halide Edip'in bulunduğu iki kafile, 31 Mart'ta Sakarya'nın Geyve ilçesinde buluştu.

Akhisar İstasyonu'nda verilen mola sırasında bu iki aydın, "Ankara'ya gider gitmez bir ajans teşkilatı kurulmasını" görüştü.

Yunus Nadi ve Halide Edip, ajansın adını konuşurken, "Türk", "Ankara", "Anadolu" seçenekleri arasından "Anadolu Ajansı" adında birleşti.

Kafile Ankara'ya 1 Nisan 1920'de ulaştı. Yunus Nadi'nin ifadesiyle "4 veya 5 Nisan akşamı" Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı Ziraat Mektebi'nde (şimdiki Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü), yemekten sonra Anadolu Ajansı'nın kurulmasından söz açıldı. Toplantının sabahı da Anadolu Ajansının kuruluşu gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa, yurt geneline gönderdiği "Tarihi Genelge" ile Anadolu Ajansının kuruluşunu duyurmakla kalmadı, girişilen mücadelenin iç ve dış kamuoyuna duyurulmasının önemine de işaret etti.

Anadolu Ajansının "şirkete intikali" 1924 yılı bütçe yasası görüşmelerinde gündeme geldi. 1 Mart 1925'te "Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi" kuruldu.

ANADOLU AJANSININ İLK BÜLTENİ

Ajansın kuruluşundan sonra servis ettiği ilk bülten şu şekilde;

"Devlet merkezimizin düşman işgali altına geçmesi üzerine Anadolu ve Rumeli'nin Müdafaa-i Hukuk azim ve kararlılığı içinde yiğitçe harekete geçtiği şu sıralarda, din ve vatan kardeşlerimizin en doğru haber ve bilgiler alabilmelerini sağlamak için kurulan Anadolu Ajansı, bugünden itibaren göreve başlıyor. Bugün alınan haber ve bilgilerin oralarda da mümkün olduğu kadar fazla kimse tarafından okunup bilinmesi gereğini arz ve açıklamaya yer yoktur. Bu amaçla oralarda dahi özel örgütler meydana getirerek, her gün vereceğimiz bilgilerin telgrafhane kapılarında siyah levhalar üzerine yazılması ve yeterli araç olan yerlerde basılması, yayımlanması ve dağıtılması, nahiyelere ve hatta köylere kadar gönderilmesi hususlarının yerine getirilmesini hepinizin vatan ve millet sevgisinden ve yardımlarından rica ederiz. Bu başlangıçtan sonra, bugünkü son bilgiler aşağıdadır..."

"TARİHE NOT DÜŞTÜK"

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile beraberindeki heyet, AA'nın 104. kuruluş yıl dönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti.

Genel Müdür Yardımcıları Yusuf Özhan ve Oğuz Enis Peru ile AA çalışanlarından oluşan heyetle Anıtkabir'e gelen Karagöz, kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan, üzerinde "Anadolu Ajansı" yazılı çelengi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine bıraktı.

Saygı duruşunun ardından Karagöz ve beraberindekiler, fotoğraf çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Serdar Karagöz, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Ajansımızın kurucusu Büyük Atatürk. İstiklal Savaşı'mızın en zor günlerinde Anadolu'nun halklı mücadelesinin tüm dünyaya duyurulması amacıyla öncülüğünüzde kurulan Anadolu Ajansımız bugün 104 yaşında. Kuruluş felsefesine yaraşır bir şekilde misyonunu sürdüren Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'imizin 100. yaşını kutladığımız 2023 yılında birçok gelişmeye tanıklık etmeye ve yaşananları tüm dünyaya duyurmaya devam etti. 2023 yılı küresel ölçekteki çatışma ve krizlerle birlikte yine doğal afetlerin gölgesinde geçti. 6 Şubat'ta meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk anından itibaren deprem bölgesindeki çalışmaların durumu ile güncel bilgileri ülke ve dünya kamuoyuna aktardık.

Ekim ayında başlayan, İsrail yönetiminin Gazze'de işlediği savaş suçlarını bölgedeki muhabirlerimizle tüm dünyaya duyurarak adalet için kanıt topladık. Bu kapsamda 'Kanıt' kitabımız, uluslararası toplumu, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dair sessizliğini bozmaya ve adaleti sağlamaya çağıran önemli bir adım oldu.

Kurduğunuz Cumhuriyet, 100. yılında uluslararası alanın başat aktörlerinden birisi haline gelirken, Anadolu Ajansı olarak bu atılımı tarihe not düştük. Önderlik ettiğiniz Kurtuluş Savaşı'mızın ve Cumhuriyet'imizin dönüm noktalarına ev sahipliği yapan rotayı yerli otomobilimiz Togg ile takip ederek '100. Yılında Kurtuluş Rotası' belgeselini hazırladık. Değişen dünyanın habercisi olarak Türk Cumhuriyetleri arasında ortak bir gelecek vizyonu oluşturmak amacıyla Türk Haber Ajansları Birliğinin kurulmasına liderlik ettik. 104. yılımızda da Cumhuriyet'imiz ve Ajansımız arasındaki kader birlikteliğine inanarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. Uluslararası alandaki etkinliğimizi arttırırken aynı zamanda teknolojik olarak güncel kalmayı ve sektördeki liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda Ajansımız bünyesinde 2024 yılını yapay zekada atılım yılı olarak ilan ettik. Ajans olarak haberleşme ve bilgi paylaşımı alanında daha etkili ve verimli bir rol oynayarak medya sektörünü dönüştürecek, uygulamaların öncüsü olacağız. Bu vesileyle Türk istikbali ve bağımsızlığı yolunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve sizin şahsınızda ebediyete irtihal eden tüm gazilerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun."

KUTLAMA MESAJLARI

Siyaset dünyasından ve devlet erkanından birçok isim Anadolu Ajansı'nın 104. yılı olması nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

Mesajında, 104 yıldır milletin sesini dünyaya duyuran Anadolu Ajansının kuruluş yıl dönümünü tebrik eden Altun, "İletişim teknolojisi geliştikçe bilgi güvenliğinin azaldığı, buna mukabil doğru bilgiye duyulan ihtiyacın arttığı günümüz iletişim dünyasında Anadolu Ajansı güvenilir bilginin vazgeçilmez adresi haline gelmiştir." ifadesini kullandı.

Altun, Milli Mücadele'den bugüne kadar birçok tarihi vazifeyi ifa eden Anadolu Ajansının, bugün 100 ülkede temsilciliği, 41 merkezdeki ofisi ve 1750'den fazla çalışanı ile dünyanın en geniş ve en etkin haber ağlarından birine sahip olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansının, 13 dilde yayınları, haberleri, fotoğrafları ve görselleriyle uluslararası medyanın hem haber kaynağı hem de güçlü bir alternatifi durumunda olduğunu belirten Altun, şöyle devam etti:

"Bölgemizdeki gelişmelerin Batılı haber kaynakları tarafından nasıl çarpıtıldığını, hangi yöntemlerle tersyüz edildiğini dikkate aldığımızda Anadolu Ajansının arz ettiği önem çok daha iyi anlaşılacaktır. Gazze başta olmak üzere bölgemizde cereyan eden hadiselerde uluslararası medyanın görmediği, görmek ve göstermek istemediği hakikatlerin uluslararası kamuoyunun dikkatine sunulmasında da Anadolu Ajansı büyük hizmetlerde bulunmuştur."

İsrail'in savaş suçun teşkil eden saldırılarından ötürü uluslararası yargılamalarında Anadolu Ajansının topladığı veriler, görsel ve fotoğrafların güçlü bir kanıt olduğuna dikkati çeken Altun, Anadolu Ajansının "Kanıt, Tanık ve Sanık" kitaplarında topladığı bu delillerin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde soykırımdan yargılanan İsrail aleyhine delil olarak kullanıldığına işaret etti.

Altun, şunları kaydetti:

"Bu anlamda Anadolu Ajansı ulusal, bölgesel ve küresel anlamda dezenformasyonla mücadelemizin önemi bir bileşeni ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı 'İletişimin Yüzyılı' yapma şiarımızın en önemli paydaşlarından biridir. Anadolu Ajansının bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de doğru, ilkeli ve hakkaniyetli yayın çizgisini sürdürerek güvenilir bilgi kaynağı olma vasfını sürdüreceğine inanıyorum. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Anadolu Ajansının kurucularını minnetle yad ediyorum. Anadolu Ajansının fedakar ve cefakar kıymetli çalışanlarını ve yöneticilerini tebrik ediyor, başarılar diliyorum."

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş:

 "Milli Mücadele'nin sesini Anadolu'ya ve tüm dünyaya duyurmak misyonuyla kurulan Anadolu Ajansının, 104. kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum. Anadolu Ajansını, vizyoner ve ilkeli çalışmalarıyla alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri haline getiren tüm çalışanlarına ve yöneticilerine görevlerinde başarılar dilerim."

Millî Mücadele’nin sesini Anadolu’ya ve tüm dünyaya duyurmak misyonuyla kurulan @anadoluajansi'nın 104. kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum.

Anadolu Ajansını, vizyoner ve ilkeli çalışmalarıyla alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri hâline getiren tüm çalışanlarına… pic.twitter.com/0cjHpxz4GJ

— Numan Kurtulmuş (@NumanKurtulmus) April 6, 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Anadolu Ajansı, #MilliMücadele’nin sesi oldu. Bu öyle güçlü bir sesti ki 104 yıldır tüm dünyada yankılanıyor. İstiklalimiz için savaş verirken halkımızı yalana ve kışkırtmalara karşı bilgilendiren Anadolu Ajansı, Büyük ve Güçlü Türkiye hedefimize yürürken Milletimizin huzuru için görev yapmaya devam ediyor. Anadolu Ajansı’nın 104. yaşı kutlu olsun."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Anadolu Ajansı, #MilliMücadele’nin sesi oldu.

Bu öyle güçlü bir sesti ki 104 yıldır tüm dünyada yankılanıyor.

İstiklalimiz için savaş verirken halkımızı yalana ve kışkırtmalara karşı bilgilendiren Anadolu Ajansı, Büyük ve Güçlü… pic.twitter.com/pNj75DtdXt

— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) April 6, 2024 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

"Anadolu Ajansı, milli hassasiyetlerimizi koruyarak tarafsız, etik ve hızlı ilkeleriyle habercilik yapan en önemli kurumlarımızdandır. Kurtuluş Savaşı'ndaki haklı mücadelemizi Anadolu'ya ve tüm dünyaya anlatmak amacıyla kurulan, kuruluşundan günümüze kadar başarılı çalışmalara imza atan Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında görev yapan tüm Anadolu Ajansı çalışanlarına başarılar diliyorum."

Anadolu Ajansı, milli hassasiyetlerimizi koruyarak tarafsız, etik ve hızlı ilkeleriyle habercilik yapan en önemli kurumlarımızdandır.

Kurtuluş Savaşı'ndaki haklı mücadelemizi Anadolu'ya ve tüm dünyaya anlatmak amacıyla kurulan, kuruluşundan günümüze kadar başarılı çalışmalara… pic.twitter.com/IKeAm1Yb5E

— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) April 6, 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan:

"İstiklal mücadelemizden bugüne kadar ülkemizin sesini kahramanca dünyaya duyuran, etkin, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışıyla küresel alanda basın camiasında bir marka haline gelen Anadolu Ajansının 104'üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyorum."

İstiklal mücadelemizden bugüne kadar ülkemizin sesini kahramanca dünyaya duyuran; etkin, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışıyla küresel alanda basın camiasında bir marka haline gelen Anadolu Ajansı’nın 104’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.#AnadoluAjansı pic.twitter.com/h80hyOT00n

— Prof. Dr. Vedat Işıkhan (@isikhanvedat) April 6, 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:

"Türkiye'de güvenilir haberciliğin öncüsü olan Anadolu Ajansımız yüzyılı aşkın geçmişiyle dünya haberciliğinin de en önemli kaynaklarındandır. Ülkemizin dünyaya ulaşan sesi olarak görevini büyük bir özveriyle sürdüren Anadolu Ajansı geçmişten günümüze habercilik mesleğinin de adeta fabrikası olmuştur. Ajansımızın 104. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında büyük bir aşkla görev yapan tüm Anadolu Ajansı çalışanlarını tebrik ediyorum."

Türkiye'de güvenilir haberciliğin öncüsü olan Anadolu Ajansımız yüzyılı aşkın geçmişiyle dünya haberciliğinin de en önemli kaynaklarındandır.

Ülkemizin dünyaya ulaşan sesi olarak görevini büyük bir özveriyle sürdüren #AnadoluAjansı geçmişten günümüze habercilik mesleğinin de… pic.twitter.com/HDxcHQjLqv

— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) April 6, 2024
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bazı iPhone'ların Alarm Uygulaması Çalışmamaya Başladı
Bazı iPhone'ların Alarm Uygulaması Çalışmamaya Başladı

Bugün birçok iPhone kullanıcısı, telefonlarının alarmlarının çalışmadığını bildirdi. Apple, yaşanan sorunu doğruladı ve üzerinde çalıştığını aktardı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu