USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Amerikan Jüri Sistemi Gerçekten Adaletli mi? - Webtekno

Jüri sistemi, Amerikan filmlerinde sıklıkla gördüğümüz bir sistem. Jüri sistemi hakkında herkesin en azından filmlerden bildiği birkaç şey vardır ama bu kadarı bana yetmez, ben daha da derine inmek istiyorum diyorsanız sizin için detaylı şekilde anlatalım.

Amerikan Jüri Sistemi Gerçekten Adaletli mi? - Webtekno
30-01-2024 19:53
Google News

Amerikan ÖZETİ| jüri sistemi, hepimizin filmlerde karşına çok sık çıkan bir sistem. Bu, yargılama sırasında hakimin yanında genellikle 12 kişiden oluşan jürinin yer aldığı bir uygulama. Bu heyetin görevi, yargılama sırasında ortaya sunulan delillleri inceleyerek karar vermek. Tabii bu sistemde herkesin sorguladığı hiç hukuk bilmeyen, "sıradan" denilebilecek kişilerin yargılama yapması doğru mu?

Anglo-Sakson hukuk sistemine ait jüri yapısı, Amerika dışında başka ülkelerde de uygulanıyor. En son Johnny Depp ve Amber Heard'ün tazminat davasında dikkat çeken jüri uygulaması, herkesin merak ettiği konulardan biri oldu. Jüri sistemi hakkında birçok şeyi sizin için açıklığa kavuşturduk!

Önce jüri sistemi nereden geliyor ona bakalım...

mahkeme

Jüri sistemi, ABD Anayasası’nda yer alan bir hak. Bu hak birkaç maddede geçiyor.

Bu anayasadaki 6. değişiklik şu şekilde:
“Bütün ceza davalarında sanık, suçun işlendiği eyalet ve daha önce yasaca saptanacak bölgenin tarafsız bir jürisi tarafından, hızlı ve kamuya açık yargılanmak, suçlamanın türü ve nedeni konusunda bilgi sahibi olmak; kendi aleyhindeki tanıklarla yüzleşmek; kendi lehinde tanıklar sağlamak için tanıkların zorla mahkemeye getirilmesi ve savunma için bir avukat tutma hakkına sahip olacaktır.”

7. değişiklik ise şöyle:
“Anlaşmazlık konusu miktarın 20 doları aştığı genel örf ve âdet hukuku davalarında, bir jüri tarafından yargılanma hakkı saklı kalacak ve  jüri tarafından yargılanan bir olay, Birleşik Devletler'in herhangi bir mahkemesinde, örf ve âdet hukuku kuralları dışında, yeniden görülmeyecektir.”

jüri sistemi

Bu maddelerden anlaşılacağı üzere jüri ile yargılanma aslında bir hak. Sanık sandalyesinde oturan kişi, bir yargıcın mı kendisini yargılamasını istiyor yoksa kendi gibi olanlar tarafından mı yargılanmak istiyor bunun kararını verebilir. Jüri davalarının sanık açısından olumlu yanı, sanığın kendine benzeyenler tarafından yargılanabilemesi.

Amerika’da kaç çeşit jüri var?

yargıç

Amerika jürisi denilince akla ilk olarak ceza davalarındaki jüriler geliyor ama aslında Amerika’da küçük jüri ve büyük jüri diye adlandırılan iki tip jüri bulunuyor.

Büyük jüri, soruşturma evresinde olan jürilere verilen ad. Bu, bizim pek aşina olduğumuz bir jüri değil. Küçük jüri diye adlandırılan ise bizim gördüğümüz, mahkemede yer alan jüriler. Bu jüriler ceza davalarında olabileceği gibi hukuk davalarında da rol alabiliyor. Bu jüri 6-12 kişiden oluşuyor. 

Amerika'da jüri sistemi nasıl işler?

12 angry men filmi

Film veya dizilerde gördüğümüz jürili davalar genelde ceza davaları. Ama aslında ceza veya hukuk davası fark etmeksizin davalarda jüri olabiliyor. 6 aydan fazla hapis cezasıyla yargılanan herkesin jürili duruşma talep etme hakkı var.

Jürili bir duruşma olması için ilk şart, sanığın anlaşmaya varmaması. Eğer sanıkla savcılık arasında böyle bir anlaşma varsa dava olmayacağı için jürinin de olmayacağı aşikâr. Yine sanığın jüriyle yargılanma hakkından vazgeçmemesi de gerekiyor.

Jüri, dava boyunca ortaya sunulan tüm kanıtları inceliyor ve sanık ve tanıkları dinliyor. Dava sonunda ise kararını açıklıyor. Davanın sonunda suçlu veya suçsuz olarak kararını sözcüleri açıklıyor. 

Peki, bu jürileri kim, neye göre seçiyor?