USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Amerika'da Toplu Taşıma Hizmeti Neden Kötü?

Bir filmde ya da gerçek hayatta, Amerika'daki insanların toplu taşıma kullandığına ne kadar sıklıkla şahit oldunuz? Öğrenci ya da evsiz değilse muhtemelen birkaç kez. Peki bunun sebebi sizce ne olabilir?

Amerika'da Toplu Taşıma Hizmeti Neden Kötü?
26-02-2024 18:32
Google News

Türkiye'nin ÖZETİ| büyük şehirlerindeki toplu taşıma sisteminin bile ABD'ye kıyasla garip bir şekilde daha derli toplu olduğunu görüyoruz. Bizdekinden bile verimsiz olan ABD toplu ulaşım sistemleri, diğer ülkelerin aksine sürekli olarak daha düşük yolcu sayısı, kısıtlı servis saatleri ve daha uzun bekleme süreleri gibi sorunlarla karşı karşıya.

Maliyetlerinin büyük bir kısmı kamu vergi gelirleriyle sübvanse ediliyor. Bu da Amerikalıların, toplu taşıma için daha fazla para harcamasına rağmen düşük hizmet almaları anlamına geliyor.

Peki bu durum Amerika'nın coğrafyasal kaderiyle mi ilgili?

amerika otobüs

Şöyle bir geçmişe gidelim. Şehirler, arabaların yaygınlaşmaya başladığı 1950'lerden sonra inşa edildiği için toplu taşıma sistemlerinin etkisiz olması kaçınılmazdı. Fakat Kanada'ya bakıldığında arabaya dayalı bir gelişme söz konusu olmasına rağmen toplu taşıma sistemlerinin durumu çok farklı.

Örneğin, Portland ile Vancouver'ı, Salt Lake City ile Edmonton'ı veya Des Moines ile Winnipeg'i karşılaştırırsanız, her zaman Kanada şehirlerinde kişilerin daha fazla toplu taşıma hizmeti alabildiğini görebilirsiniz.

Avrupa ve Asya'da toplu taşımalar hayati bir kamu hizmeti olarak görülürken ABD'de buna rastlamak pek mümkün değil.