USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Amazon iRobot'u sahip olduğu veriler nedeniyle 1.7 milyar dolara satın alıyor

Haber 7 - Dünyanın en büyük e-ticaret firması Amazon, evler için ürettiği robot süpürgelerle tanınan iRobot'u 1.7 milyar dolara satın almaya hazırlanıyor. Amazon'a kesenin ağzını açtıran neden ise iRobot'un milyonlarca evin haritasına sahip olması.

Amazon iRobot'u sahip olduğu veriler nedeniyle 1.7 milyar dolara satın alıyor
06-08-2022 12:10
Google News

Türkiye'de ÖZETİ| oldukça popüler olan robot süpürgenin en büyük üreticilerinden iRobot Amazon'a 1.7 milyar dolara satılıyor. Robot süpürge şirketinin bu kadar pahalı olmasındaki temel sebep ise şirketin elinde çok değerli verilerin bulunması.

Anlaşma tamamlandığında Amazon, dünya çapında binlerce iRobot süpürge sahiplerinin evlerinin planlarına da erişebilecek. Bildiğiniz üzere robot süpürgeler ilk çalıştırmada evi tanımak adına önce evinde gezerek harita oluşturuyor.  Amazon bu satın alım işlemiyle sahip olacağı haritaları kullanarak tüketicilere kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilecek.

Konuyla ilgili kâr amacı gütmeyen dijital haklar organizasyonu Fight for the Future'ın direktörü Evan Greer, "İnsanlar Amazon'u çevrim içi bir alışveriş platformu olarak görüyorlar ancak Amazon gerçekte bir gözetleme şirketidir. İş modelinin özü budur ve tekel gücünü ve kârını sağlayan da budur” dedi.

Amazon daha önce de akıllı kamera ve kapı zili girişimi Blink'i satın alarak endişelere neden olmuştu. Amazon bu satım alım ile edilen kaynakları evde kimse olmadığı zamanlar kuryelerin eve girmesine izin veren teslimat hizmeti için kullanacağını belirtmişti.

Amazon'un şirket sözcüsü Alexandra Miller konuyla ilgili müşteri bilgilerinin iyi bir şekilde korunduğunu belirterek "Müşteri güveni, kazanmak için ve her gün korumak için çok çalıştığımız bir şeydir" dedi.