USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

AlperGezeravcı bugün "Oksijen Saturasyonu" deneyine başladı!

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugün Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında icra edeceği 13 deney arasında yer alan 'OKSİJEN SATURASYONU'nu yaptı.

AlperGezeravcı bugün
26-01-2024 11:22
Google News

Türkiye’nin ÖZETİ| ilk astronotu Alper Gezeravcı canlı yayına bağlandı: Yerçekimsizlik muazzam bir his

GALERİNİN DEVAMI <p>Dünya Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı konuşuyor.</p><p>Geçtiğimiz günlerde <a href=Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile canlı bağlantı gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, bu kez de Axiom Uzay şirketinin yayınına katıldı.

"><p> Gezeravcı, yayında Uluslararası uzay istasyonundan soruları yanıtladı. </p><p>Gezeravcı, kanada ihtiyacımız yok. Hiçbir sınırlama olmadan, alanın tümünü kullanabilmek inanılmaz. Normalde ayaklarınızın altındaki zemin dört bir yanınızda, muazzam. Dragon ile dünyadan ayrılıp istasyona ilk ulaştığımız an dahil her biri muhteşemdi." değelendirmesinde bulundu.

"><p>Uzayda ilk gördüğü manzarayı anlatan Gezeravcı, gibi parlıyorlardı. Denizin mavisi ve beyaz bulutlarla tam bir renk uyumu içindeydiler. Dünyanın eğimini de gördüm." dedi.

"><p>Yerçekimsizliğe alışmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Gezeravcı, ilk andan itibaren uzay mesaisinin başladığını vurguladı. Gezeravcı, çok iyi hazırlanmıştık. Deney ve görevlerimiz için titizlikle planlanmış programlarımıza göre çalışmaya ilk andan başladık. Uzay istasyonundaki mürettebat kadar rahat hareket edebilmek için zaman ve çaba gerektiğini söylebilirim. Bu beceriyi kazanmak için çok fazla çalışıyoruz. Ama sağa sola çarpsak da yerçekimsizlik hissi muhteşem." açıklamasında bulundu.

"><p>Dünyadan yanında getirdiği objeleri de anlatan Gezeravcı, hava kuvvetlerimdeki filomun armasını ve bayrağımızı getirdim." dedi.

"><p>Alper Gezeravcı, <a href=sosyal medya hesabından da Dragon Kapsülünün uzay istasyonuna kentlenmesinin ardından çekilen ilk fotoğrafı paylaştı. Mesajında "Yüzümüzdeki mutluluk astronot arkadaşlarımızın kameralarına bu şekilde yansımış" diyen Gezeravcı, "Ülkemizi uzay araştırmaları alanında hak ettiği seviyeye getirmek için tüm gayretimizle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"><p>Gezeravcı, Mesajını Uzaydan hepinize, en içten sevgi ve selamlarımla sözlerini sonlandırdı. Alper Gezeravcı ve 3 Astronot, Ocak sonuna kadar uzay istasyonunda kalacak.</p><p>Sanayi ve <a href=Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile gerçekleştirilen röportajı paylaştı. Gezeravcı, “Beraberinizde hangi özel eşyaları getirdiniz?" sorusuna “Türk yörük kültürüne ait bazı semboller getirdim. Bir takım aile fotoğraflarım ve ilk filomun uçuş peçleri. Bunlar benim getirdiğim eşyalar. Ve benim buraya gelmemi sağlayan Bayrağım.” yanıtı verdi.

">

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalarına 6. deneyiyle devam etti. Gezeravcı, bugün, Nişantaşı Üniversitesinden Oğuzhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu, "Oksijen Saturasyonu" deneyini hayata geçirdi.

Söz konusu deneyle, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı canlı yayına bağlandı: Yerçekimsizlik muazzam bir hisTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı canlı yayına bağlandı: Yerçekimsizlik muazzam bir his

ŞİMDİYE KADAR 5 DENEY ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana 5 deneyi hayata geçirdi.

Astronot Gezeravcı, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneylerine devam ediyor.

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneylerini de sürdürüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ghost of Tsushima'nın PC Sürümüne PSN Zorunluluğu Getirildi
Ghost of Tsushima'nın PC Sürümüne PSN Zorunluluğu Getirildi

Sony, 16 Mayıs'ta piyasaya süreceği Ghost of Tsushima'nın PC sürümü için bir karar aldı. Şirket, bu oyun için de PSN zorunluluğu getirdi. Oyun, 180 ülkede satıştan kaldırıldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu