Bir ÖZETİ| grup bilim insanının maymunlar üzerinde yaptığı gerçekleştirdiği bir çalışma, insanların alkol bağımlılığından anında kurtulmalarının bir yolunun olduğunun anlaşılmasını sağladı. Uzmanlar, maymunlara uyguladıkları bir gen tedavisi ile bağımlı hale gelen hayvanların alkol tüketimlerini durdurmayı başardılar. Gelin hep birlikte, toplumun bazı kesimleri için hayat kurtarıcı olacak potansiyeldeki gelişmeya yakından bakalım.
İnsanların alkol kullanmalarının ve bundan keyif almalarının temel nedenlerinden bir tanesi, alkolün beyinde yarattığı etkidir. Alkol tüketen bir bireyin beyni, iyi hissetmeye yarayan dopamin moleküllerinin hızla sentezlenmesini sağlar. Alkolün çok fazla tüketilmesi ve beynin buna alışması, zamanla dopamin salgısını azaltır ve bunun sonucunda daha fazla alkol tüketimi yaşanır. Ve en nihayetinde de alkol bağımlılığı başlar. İşte maymunlar üzerinde yapılan çalışma, bu durumun ortadan kaldırılmasının hızlı bir yolunun olduğunu ortaya koydu. En azından uzun süreli tedavilere kıyasla...
Tek seferlik gen tedavisi, alkol isteğini yarı yarıya düşürdü!
ABD'de hizmet veren Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, araştırma için 4 al yanaklı makak maymunu kullandılar. Hayvanları önce alkolik yapan araştırmacılar, sonraki aşamada da gen tedavisi uygulamaya başladılar. Bunu bir yıllık sürece yayan ve süreç içerisinde alkolik maymunlara belirli periyotlarda gen tedavisi uygulayıp sonra yeniden alkol ikram eden bilim insanları, çarpıcı bir sonuca ulaştılar. Öyle ki gen tedavisi, daha ilk seansta alkol isteğini yüzde 50 düşürmeyi başarmıştı. Tedavi, bir yıllık süreç sonunda yüzde 90 başarıya ulaştı.
Editor : Şerif SENCER