USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AKINCI destan yazdı, müthiş detaylar ortaya çıktı! Ankara tepki gösterdi, İran düzeltti...

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki isimlerin hayatını kaybettiği kazanın enkazını bularak dünyada gündeme oturan AKINTI TİHA ile ilgili müthiş gerçekler ortaya çıktı. AKINCI'nın 100 metre irtifalarda kaza enkazını aradığı belirlendi.

AKINCI destan yazdı, müthiş detaylar ortaya çıktı! Ankara tepki gösterdi, İran düzeltti...
24-05-2024 14:02
Google News

İran ÖZETİ| Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin kaybolan helikopterini bulan AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ile ilgili Tahran'dan yapılan açıklamalar ve resmî teşekkür listesine Türkiye'nin dahil edilmemesi Ankara tarafından kaydedildi.

İRAN, ANKARA'NIN TEPKİSİ SONRASI DEĞİŞTİRDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cevdet Yılmaz’ın cenaze töreni için Tahran’da bulunduğu saatlerde İran Resmi Ajansı’nda yayınlanan 35 ülkelik liste Ankara’nın tepkisi sonrası değiştirildi.

AKINCI TARİH YAZDI, 100 METREYE KADAR İNDİ

Diğer yandan ordu ve bazı siyasi temsilcilerin "Akıncı yardımcı olmadı" yönündeki negatif açıklamaları da üzüntü ile karşılandı. Kaynaklar, kaza gecesi tüm risklerin alındığını ve ortalama 25-30 bin en düşük 9 bin fit gibi yüksekliklerde uçan Akıncı’nın yer yer 100 metrelik irtifalarla Reisi’nin enkazını aradığını söyledi.

TÜRKİYE, KARŞILIK BEKLEMEKSİZİN GÜÇLERİNİ SEFERBER ETTİ

Çember atılan alan ve enkazın bulunduğu noktanın aynı olduğu hatırlatıldı, "Türkiye o gece hiçbir karşılık beklemeksizin güçlerini seferber etti. İran’dan gelen teklif sonrası hangi hava aracı ile sonuç alınabileceği istişare edildi ve Akıncı’da karar kılındı" denildi.

"İRAN'IN AKINCI AÇIKLAMALARI İNANDIRICILIKTAN ÇOK UZAK, İTİBARLARINI KURTARMAK İÇİN ORTAYA ATTIKLARI AÇIKLAMA TEKNİK OLARAK İMKANSIZ"

Emekli Pilot General Osman Yıldırım, Reisi’nin tören alanına gelişi ve dönüşü ile ilgili bütün süreçlerin doğru yönetilemediğini vurgulayarak şunları söyledi:

Hemen her aşamada ciddi hatalar yapıldığı çok net. Havacılık tekniği açısından seçilen araç ve güzergâh tayininde yanlış tercihler var. İranlı yetkililerin Akıncı ile ilgili yaptığı açıklamalar inandırıcılıktan çok uzaktı. Sadece biz değil bütün dünya olayı Flightradar24 üzerinden izledi. Böyle bir tablo ortada iken itibarlarını kurtarmak adına ortaya attıkları "okyanusta görevli drone’leri çağırdık, onlar da enkazı buldu" açıklaması teknik olarak imkânsız. Her ne kadar Türkiye’nin rakibi olmasalar da pazar endişesi ve kendi kamuoyundan yükselen tepkiler sebebiyle böyle bir tutuma gittiler.

"BU OPTİK DONANIM VE GÜÇ TÜRK HAVA ARAÇLARINDAN BAŞKA BİR ÜLKEDE YOK"

Akıncı kararının çok özel bir tercih olduğunu söyleyen konunun uzmanlarından Kadir Doğan da "Türkiye'nin teknoloji artısı her aşamada çok belirgindi. İran’ın Türkiye tercihi bilinçliydi. Çünkü bu optik donanım ve güç Türk hava araçlarından başka herhangi bir ülkede yoktu" diye konuştu.

"TEKNOLOJİK GERİ KALMIŞLIĞI ÖRTME AMAÇLI"

İran’da resmî yayın organları dışında yayın yapan medya kuruluşları, enkazın Akıncı tarafından bulunduğunu resmî açıklamaların itibar amaçlı yapıldığı görüşünü savunuyor.

Emrouz gazetesi "Akıncı etkisini silme çabası teknolojik geri kalmışlığı örtme amaçlı" yorumunda bulundu.

İran medyasındaki bir başka değerlendirme ise "Türkiye ve İran İHA endüstrisi arasındaki fark teknolojik farklılıktan çok politik" şeklinde oldu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Kim Olduğu Yıllardır Çözülemeyen Kadının Tuhaf Hikâyesi
Kim Olduğu Yıllardır Çözülemeyen Kadının Tuhaf Hikâyesi

Esrarengiz olaylar arasında hiç şüphesiz en ilginçlerinden biri Jeniffer Fairgate lakaplı kadının ölümüydü. Soruşturma derinleştikçe, gizem çukuru biraz daha büyüyordu. Kimliksiz ve izi sürülebilecek kişisel hiçbir şeyi olmayan, cinayete mi kurban gittiği yoksa intihar mı et

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu