USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD'li teknoloji devinden Çin hamlesi: Büyüme fırsatı olarak görüyor!

AMD, ABD İhracat Kontrollerini geçmek için geliştirilen yapay zeka çipleri için fırsat gördüğünü söyledi. Şirketin Çin pazarına gireceği düşünülüyor.

ABD'li teknoloji devinden Çin hamlesi: Büyüme fırsatı olarak görüyor!
03-08-2023 19:17
Google News

Çip ÖZETİ| krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!

GALERİNİN DEVAMI <p>ODTÜ Mikro-Elektromekanik Sistemler (MEMS) araştırmacıları, otomotiv sektöründe olumsuz etkilerin yoğun hissedildiği<strong> krizine yerli ve milli çare bulmak amacıyla bilimsel çalışmalar yürütüyor.

"><p>ODTÜ MEMS Merkezi <a href=Müdürü Hakan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 1995'te ODTÜ bünyesinde faaliyetlerine başladığını, 2017'den itibaren 6550 sayılı Kanun kapsamında araştırma altyapısı olarak aldığı yeterlilik çerçevesinde gece görüş sensörleri, ivme ölçerler, dönü ölçerler, çeşitli mikrodalga uygulamaları için RF MEMS yapıları, basınç-nem-sıcaklık algılayıcıları ve biyomedikal uygulamalar için tanı ve tedaviye yönelik mikroçipler, akıllı implantlar gibi mikrosistemler geliştirildiğini ifade etti.

"><p>Merkezde elektrik-elektronik, makine, fizik, kimya, malzeme, biyoloji ve <a href=tıp gibi birçok farklı alandan araştırmacıların disiplinler arası Ar-Ge çalışmaları yürüttüğünü dile getiren Özdemir,

"><p><strong> diye konuştu.

"><p>Merkez olarak elektrik-elektronik, makine, kimya, fizik gibi alanlarda interdisipliner akademik faaliyetler yürüttüklerini anlatan Özdemir,</p><p><strong>sanayi ve otomotiv gibi alanlarda kullanılacak. Yerli teknolojiler sayesinde dünyadaki çip krizindeki problemleri çözmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"><p><span data-style="ÜLKENİN TEKNOLOJİ HAMLESİNE KATKI SAĞLAMAK AMAÇLANIYOR"

ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve MEMS Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, merkezde elektrik, makine, kimya mühendislikleri, biyoloji ve tıp gibi farklı alanlardan akademisyenlerin sorunlara birlikte çözüm yaratmaya çalıştığını ifade etti.

"><p>ODTÜ MEMS Merkezi'nde, ülkenin teknoloji hamlesine katkı sağlayan ileri teknolojik altyapısını kullanarak endüstriyel ve savunma sanayi uygulamaları için çeşitli algılayıcılar ve MEMS çipler üretildiğine işaret eden Külah, şöyle devam etti:</p><p><strong>daha da ilgi odağı haline getirdi. Merkez bünyesinde geliştirilen MEMS çipler, küçük boyutları, düşük güç tüketimleri ve yüksek hassasiyetleriyle elektrikli otomobiller, savunma sanayi ve sağlık gibi birçok farklı alanda sensör ihtiyacını karşılıyor.

"><p><strong>Merkezde aktif olarak savunma sanayi uygulamalarına yönelik yenilikçi ve öncü sensör geliştirme çalışmaları ile otomotiv endüstrisine yönelik akıllı araç ihtiyaçlarına cevap veren yepyeni sensör sistemleri geliştirilmesi yönünde ürün odaklı araştırma projelerimize başladık.</strong></p><p><strong>Burada geliştirdiğimiz çözümler, akıllı çiplerin sensör sistemleri üzerine. Otomotivde bugün <a href=yeni alınan bir arabada çok sayıda sensör bulunuyor. Bunlar elektroniğin dışında mekanik parçaları da olan sistemler.

"><p><strong>Bu teknolojiler burada çalışılıyor. Ya da biyomedikal uygulamalarda kandan <a href=hastalık teşhisinin yapıldığı sistemler ya da vücut içinde kullanılan implantlar da mikroçip aslında.

"><p><strong>Ama bunların içinde elektronik devrelerin yanı <a href=sıra sensörler var. Geliştirdiğimiz teknoloji, bu tip akıllı sistemlere yönelik.

"><p><strong>Aslında çip krizinin bu bölümüne çözüm bulabilecek bir teknoloji üzerine çalışıyoruz.

"><p>Külah, merkezin <a href=Avrupa Birliği tarafından destekli yeni bir projeye daha başladığını belirterek, bu kapsamda biyomedikal uygulamalar için akıllı mikro sistemler geliştirmek üzere mükemmeliyet merkezi çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

"><p>TÜBİTAK tarafından desteklenen mikro medikal teknolojiler platformu geliştirmek üzerine ulusal ölçekli proje de yürüttüklerini belirten Külah, <strong> dedi.

"><p><span data-style=AKILLI ÇİP ÜSTÜ ORGANLAR GELİŞTİRİLİYOR

"><p>Merkezde geliştirilen akıllı çip üstü organ teknolojisi üzerine bilgi veren ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ender Yıldırım, <a href=dünya genelinde son 10 yılda bu teknoloji üzerine yapılan çalışmaların hızlandığını anlattı.

"><p><strong>Otomobil sektöründe derinleşen çip krizine ilişkin soru üzerine bilgi veren ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Azgın, ​ektörüne yönelik çip çalışmalarına başladık. Bu çiplerle, özellikle yeni nesil otomobillerde birçok gereksinime destek veriyoruz. Bu anlamda çip ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışıyoruz." dedi.

">

AMD CEO'su Lisa Su, Salı günü yaptığı bir kazanç çağrısında yatırımcılara, ihracat kontrollerine uygun bir ürün geliştirerek şirket için önemli bir pazar olan Çin'de büyüme fırsatı gördüğünü söyledi.

AMD'nin MI300 yonga serisinin performans sınırları, kârlı Çin pazarlarına satışını engelliyor ve rakiplerinin aksine AMD, mevcut düzenlemeler kapsamında ihraç edebileceği özel tasarımlı yongaları henüz oluşturmadı.

Ancak Su, AMD'nin şu anda MI300 ve daha eski MI250 çiplerinin ABD Ticaret Bakanlığı kısıtlamalarına uyacak şekilde değiştirilmiş versiyonlarını değerlendirdiğini söyledi.

 AMD, hakim oyuncu Nvidia'nın grafik işlem birimlerine rakip olan MI300 çipinin üretimini artırmayı planlıyor. MI300 çipinin AMD'nin veri merkezi işlerini büyütmesi ve yılın ikinci yarısında yaklaşık %50 büyüme sağlaması bekleniyor.

ABD ÇİN'E ÇİP İHRACATINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞTI

Düzenlemeler AMD'nin rakibi Nvidia'nın en gelişmiş iki çipi olan A100 ve daha yeni H100'ü satmasını engelledi. Buna karşılık Nvidia, A100 ve H100 muadillerinin bazı azaltılmış özelliklerine sahip olan Çin'e ihraç edilen A800 ve H800 versiyonlarını tasarladı.

Benzer şekilde Intel, ABD ihracat kısıtlamalarına tabi olmayan Gaudi2 işlemcisini geliştirmiştir. Çin'e yapılan faturalandırmalardan elde edilen gelir, Intel'in son mali yıldaki toplam gelirinin %27'sini oluşturarak ülkenin yonga üreticisi için öneminin altını çizmiştir.

Çip krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!Çip krizine Türk araştırmacılardan yerli dokunuş: Çözüm geliştiriyorlar!

YILBAŞINDAN BU YANA AMD HİSSELERİNDE ARTIŞ YAŞANDI

AMD hisseleri, haberin ardından ve beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları bildirdikten sonra Çarşamba günü piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %2 artış gösterdi.

Hisse başına 0,58 dolarlık kazanç tahminlerden bir sent daha iyi olurken, 5,36 milyar dolarlık gelir tahminlerin 60 milyon dolar üzerinde gerçekleşti. AMD hisseleri yılbaşından bugüne %81'in üzerinde artış gösterdi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Saksılarda Neden Delikler Oluyor?
Saksılarda Neden Delikler Oluyor?

Evinde, bahçesinde çiçek yetiştirmeyi sevenlerin belki de kafasına takılan bir şeydir saksıların altında neden delik olduğu. Çoğu zaman çiçeği sularken deliğin altından su taşıyor, bu da oldukça sinir bozucu olabiliyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu