USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

10 Milyon TL'nin Faiziyle Gül Gibi Geçinip Gitmek Mümkün mü? - Webtekno

Pek çoğumuzun, hayatı boyunca bir arada göremeyeceği bir meblağ olan 10 milyon lira elimize geçse, paraya elimizi sürmeden sadece faizi ile gül gibi geçinip gitmemiz mümkün olur muydu?

10 Milyon TL'nin Faiziyle Gül Gibi Geçinip Gitmek Mümkün mü? - Webtekno
21-09-2023 18:12
Google News

Ülkemizde ÖZETİ| yılların bitmeyen geyikleri olan "Sayısal çıksa ne yapardın?" ya da "Bilmem ne kadar paran olsa ne yapardın?" muhabbetlerinden öğrendiğimiz iki şey var: Birincisi, enflasyonu en iyi ihtimalle yüzde 10 olan ülkemizde enflasyonun etkisi hâlâ anlaşılabilmiş değil; ikincisi de gerçekten çoğu kişinin vizyonunu üstlerine kürek kürek dolar da atsanız genişletemezsiniz. İnsanın içinde yoksa olmuyor demek ki. 

Son açıklanan faiz kararı ile birlikte Türkiye'de politika faizi %30'u bulmuş durumda. Politika faizi Merkez Bankası'nın diğer bankalarla olan işlemlerinde kullandığı faizdir. Bankalardan mevduat aldığında ya da bankalara kredi verdiğinde %30 orana göre işlem yapar. Bu oran, bizim bankalara gittiğimizde gördüğümüz oranın her zaman altında olur. Müşterilere cazip gelmek isteyen bankalar hem kullandırdıkları kredilerde hem de mevduat hesaplarında bu oranın üstünde oranlar belirler. 

Peki 10 Milyon TL'miz olsa kafamız sonsuza kadar rahat mı?

para balya

Öncelikle bu senaryoda politika faizini kullanalım, zira bankadan bankaya oranlar değişiyor ve hangisini seçsek haksızlık olur. Ondan sonra hesaplamalara başlayabiliriz. Faizi aydan aya alıp yiyeceğiz, kiramızı falan ödeyeceğiz diye düşünüyoruz. Öncelikle bu durumda bankalar size 32 günlük vade verecektir; öyle her ayın 17'sinde gidip maaş gibi çekeyim durumu yok, bunu cebimize bir koyalım. 

İkinci nokta ise biz bu parayı hesaplarken genelde vergi unutuluyor, unutulmaması önemli. Seçtiğimiz vadeden dolayı %15'lik bir vergi ödememiz gerekiyordu. (Daha uzun vadede bu oranda da düşüşler oluyor.) Bu senaryoda ise teşvikten yararlanıyor ve en azından bu yıl sonuna kadar %5'lik bir stopaj ödüyoruz. 

Gelelim işin hesap kitap kısmına.