Yaşam

Yeşillenme ve filizlenme derdi yok! Patates nasıl saklanır?

Yeşillenme ve filizlenme derdi olmadan, daha uzun süreler en iyi şekilde kalması için patates saklamanın en doğru yöntemlerini sizler için derledik.

Yeşillenme ve filizlenme derdi yok! Patates nasıl saklanır?
12-05-2024 14:03

Uzun ÖZETİ| raf ömrüne sahip olduğu için fazlasıyla satın alınan ve yeşillenip filizlendikten sonra en çok israf edilen sebzelerden bir tanesi patatestir. Patates saklamak her ne kadar basit bir işlem olsa da doğru şekilde muhafaza edilemeyen patatesler bir süre sonra yeşillenerek filizlenmeye başlar. Yeşillenmiş ve filizlenmiş patatesleri kullanmak sağlık açısından tehlike oluşturabileceği için tüketilmesi tavsiye edilmez.

Patates, 7’den 70’e herkesin en sevdiği ve her yemeğin içerisinde kullanılan çok yönlü bir sebzedir. Kızartmasından püresine, omletinden böreğine kadar birçok tarifte kullanıldığı ve uzun raf ömrüne sahip olduğu için toplu bir şekilde satın alınır. Bu kadar çok yönlü olan bir sebzenin muhafaza edilme koşulları da oldukça önemlidir.

Yeşillenme ve filizlenme derdi yok! Patates nasıl saklanır?

Peki, yeşillenme ve filizlenme olmadan patatesler nasıl saklanır? İşte sizi hem israftan kurtaracak hem de daha uzun dayanmasını sağlayacak patates saklama tüyoları…

Sirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şeySirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şey

Yapışmaz tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?Yapışmaz tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?

PATATES NASIL SAKLANIR?

Yeşillenme ve filizlenme derdi yok! Patates nasıl saklanır?

Patates saklamanın en bilinen ve doğru yöntemi hiç şüphesi serin, karanlık ve iyi havalandırılmış bir ortamdır. Böyle bir ortamda muhafaza edilen patatesler, diğer ortamlarda saklanan patateslere oranla daha uzun süre dayanacak, yeşillenme ve filizlenme yapmayacaktır.

Patates saklamak için buzdolabı ya da soğuk hava deposu gibi ortamların kullanılması, patatesin yapısına zarar vererek sağlığımızı tehdit ettiği yönünde yıllardır bilinen bir yargı söz konusudur. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarla bu bilginin doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için “Patatesler buzdolabından saklanabilir mi?” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Yeşillenme ve filizlenme derdi yok! Patates nasıl saklanır?

Patates saklamak için en ideal ortam, bodrum katı ya da soğuk hava depolarıdır. Sıcak havanın ortamda sirkülasyon halinde olmaması ve doğrudan güneş ışığı görmemesi oldukça önemlidir. Ortamdaki ideal sıcaklığın 7 ila 10 derece arasında nemin de %90 oranından korunması gerekir.

Patates saklamak için uygulayacağınız bir diğer yöntemde onu uygun kaplarda muhafaza etmektir. Patates saklamak için en uygun kaplar; tahta kasalar, çuvallar ya da delikli pazar torbalarıdır. Bu koruma yöntemi patateslerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını engelleyerek klorofil üretimini engeller.

Yeşillenme ve filizlenme derdi yok! Patates nasıl saklanır?

Patates saklama sırasında en yaygın yapılan hatalardan biride onları soğanlarla saklamaktır. Soğanların ortama yaydığı gaz, patateslerin filizlenmesini hızlandıracağı için patates saklama yerinizin soğanlardan uzak bir ortam olması gerekir.

Dondurucuda patlıcan saklamanın püf noktaları: Patlıcan nasıl dondurulur?Dondurucuda patlıcan saklamanın püf noktaları: Patlıcan nasıl dondurulur?

Duvar kağıdının üzeri nasıl boyanır? Duvar kağıdını sökmeden boyamak mümkün mü? Duvar kağıdının üzeri nasıl boyanır? Duvar kağıdını sökmeden boyamak mümkün mü?


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER