Teknoloji

Saniyede 156,3 Trilyon Görüntü Yakalayabilen Kamera

Bilim insanları, saniyede 156,3 trilyon görüntü yakalayabilen özel bir kamera geliştirdiler. "SCARF" isimli bu kamera, bilimsel araştırmalar için kullanılacak.

Saniyede 156,3 Trilyon Görüntü Yakalayabilen Kamera
27-03-2024 09:42

Kanada Ulusal ÖZETİ| Araştırma Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, profesyonel kameraları dumura uğratan bir işe imza attılar. Uzmanlar, 156,3 terahertz (THz) kodlama hızında çalışabilen özel bir kamera ürettiler. Yani bu kamera, saniyede 156,3 trilyon görüntü yakalayabilme kapasitesine sahip. "SCARF" isimli kamera, son kullanıcı için değil, bilimsel araştırmalar için tasarlandı.

Ağır çekim özelliğine sahip kameraları az çok bilirsiniz. Bu cihazlar, saniyede yüzlerce kareyi fotoğraflarlar. Böylelikle bir görüntüde maksimum ayrıntıya ulaşılır. Ancak piyasadaki ağır çekim kameralarla bilimsel çalışma yapmak mümkün değildir. Mesela bir yarı iletkenin soğurulması veya bir metal alaşımın iletkenliğinin giderilmesi gibi ultra hızlı reaksiyonlar, bu tür kameralarla görüntülenemiyordu. İşte SCARF, bu durumu ortadan kaldırdı.

Peki nasıl çalışıyor?

scarf bilimsel amaçlı kamera

Bilim insanları, SCARF'ı geliştirirken hazır optik bileşenler ve özel bir algoritma kullandılar. Bu kamera, en basit anlatımı ile hesaplamalı bir görüntüleme yöntemi kullanıyor. Bu süreçte tüm piksellere 156,3 THz'ye kadar kodlama hızları sunuluyor. Bu da görüntünün ultra hızlı bir şekilde taranmasını sağlıyor. Elde edilen trilyonlarca görüntü de özel bir algoritma ile işleniyor ve tek bir görüntü hâline getiriliyor. Üstelik SCARF, mevcut ağır çekim tekniklerine kıyasla hem daha düşük maliyetli hem daha verimli hem de daha kaliteli sonuçlar sunuyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER