Teknoloji

Google AlphaFold 3 Duyuruldu

Google, biyoloji üzerine kullanılan yapay zekâ modeli AlphaFold'un en yeni versiyonunu duyurdu. "AlphaFold 3" olarak isimlendirilen model, DNA, RNA ve ligandların 3 boyutlu modellemesini yapabiliyor.

Google AlphaFold 3 Duyuruldu
09-05-2024 13:07

ABD ÖZETİ| merkezli teknoloji devi Google; tıp, tarım, malzeme bilimi ve ilaç sektörü için geliştirilen yapay zekâsı AlphaFold'un en yeni sürümünü duyurdu. "AlphaFold 3" olarak isimlendirilen yeni yapay zekâ, özellikle de tıp alanındaki yetenekleriyle ilgi çekecek gibi görünüyor. Zira bu yapay zekâ, DNA, RNA ve ligandların modellemesini yapabiliyor.

AlphaFold'un önceki sürümleri, sadece proteinlerin yapı modellerini tahmin edebiliyordu. AlphaFold 3 ile bu yetenek, zirve noktaya taşınmış oldu. Üstelik yeni yapay zekâ modelinin doğru tahmin yeteneği, öncekilerden yüzde 50 daha iyi. Google DeepMind CEO'su Demis Hassabis tarafından yapılan açıklamada, yeni yapay zekâ ile biyolojinin en derinine inilebileceği ifade edildi.

Yeni yapay zekâ, daha şimdiden ilaç keşifleri için kullanılmaya başladı

AlphaFold 3

AlphaFold 3, bilim insanları için oldukça basit bir çalışma mantığına sahip. İçinde moleküler yapıların bulunduğu büyük bir kütüphaneye ev sahipliği yapan yapay zekâ, bilim insanlarının girdilerine göre 3 boyutlu modeller üretiyor. AlphaFold 3'ün 3 boyutlu model üretme yeteneği, Stable Diffusion benzeri bir yapay zekâ modeli ile sağlanıyor. Ve Google'ın en yeni yapay zekâ modeli, daha şimdiden ilaç keşifleri için kullanılmaya başlamış durumda.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER