Teknoloji

Gençler Neden Eskiye Oranla Daha Sık Kanser Yakalanıyor?

Siz de son zamanlarda gençlerin eskiye oranla daha sık kansere yakalandığını fark ettiniz mi? Önceden yaşa bağlı ortaya çıkan bu hastalık, artık bebeklerde bile görülebiliyor.

Gençler Neden Eskiye Oranla Daha Sık Kanser Yakalanıyor?
05-05-2024 14:53

Hayatın ÖZETİ| baharında görünen yetişkinlerin, eskisine kıyasla daha hızlı gelişen ve ölümcül agresif kanserlerden hayatını kaybetmesi dikkat çekici bir durum.

Özellikle gastrointestinal (GİS) sistem kanserleri (kolorektal, böbrek ve pankreas kanserleri dahil) 50 yaşın altında giderek daha fazla görülmeye başlandı.

Kanserin gençler arasında yaygınlaşması modern tıp için acil sorulardan biri hâline gelmiş durumda.

Kanser

Şu anda ABD, Avrupa ve Asya'daki araştırmacılar; ABD Ulusal Kanser Enstitüsü, Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları ve diğer önde gelen kurumlar tarafından finanse edilen 25 milyon dolarlık bir projede iş birliği yapıyorlar.

Bu büyük çaplı araştırma, erken yaşta kanser vakalarının artışına yol açan çeşitli yaşam tarzı ve çevresel faktörleri inceliyor.

Kolorektal kanser hastalarında 65 yaş üstü ölümler azalırken daha genç hastalar arasındaki ölümler artmakta.

10 yıl önce bilinen risk faktörleri, büyük ölçüde diyet ve egzersizle sınırlıydı çünkü obezite daha yüksek kolorektal ve GİS kanserleri geliştirme şansı ile ilişkilendiriliyordu. Ancak artık durum, kişinin kaç kilo olduğundan çok daha karmaşık.

Makyaj ve saç ürünlerinde bulunan ftalatlar ve günlük ürünlerdeki toksinlere maruz kalmak, genç hastalarda kanser riskini artırdığından şüpheleniliyor.