Teknoloji

Amerikan Ordusunun Uyanık Kalması İçin Üretilen Meg Sakızı

Kahve, egzersiz, soğuk duşlar ve daha pek çok yöntemle uykumuzu açıyor, zinde hissediyor ve enerjimizi yenileyebiliyoruz. Peki ya bir paket sakızın bu görevleri yerine getirebildiğini söylesek?

Amerikan Ordusunun Uyanık Kalması İçin Üretilen Meg Sakızı
28-04-2024 16:38

Uykusuz ÖZETİ| kaldığınız zamanlarda hangi yöntemlere başvuruyorsunuz? Ertesi güne yetiştirmeniz gereken bir proje, çalışmanız gereken bir sınav veya hazırlamanız gereken bir sunum var ama çok geç saate kaldınız diyelim. Uyanık kalmak için uyguladığınız farklı yöntemler olabilir ama sağlıklı olup olmadıkları her zaman tartışılır.

Daha zinde hissetmek için elimizin ilk gittiği şeylerden biri, bir bardak kahve oluyor. Kahvede bulunan kafein, uyku reseptörlerini engelleyerek daha zinde hissetmemizi sağlar. Ancak sadece belirli bir topluluğun çiğneyebildiği bir paket sakız, bunun yerini kolaylıkla alabiliyor.

Tanıştıralım: MEG (Military Energy Gum), yani Askerî Enerji Sakızı.

Military Energy Gum (MEG), özellikle ABD askerî personeli için tasarlanmış bir enerji sakızı. Bu sakız, ordu askerleri tarafından uzun operasyonlar ve yoğun eğitimler sırasında uyanıklık ve enerji seviyelerini artırmak için kullanılıyor.

Tabii başlarda her asker bu sakızı kullanamıyordu. Askerlerin bu sakızı kullanabilmesi için öncelikle bir sağlık testinden geçmesi gerekiyordu. Çünkü sakızın sahip olduğu bileşenler, her bünyede farklı sonuçlar doğuruyordu ve bu da askerlerin farklı yönde etkilenmelerine neden oluyordu.

Peki bu sakızın nasıl bir numarası var?

Marketlerde satılan ve çeşitli aromalara sahip sakızlardan farklı olarak MEG, paketindeki her bir sakızda yaklaşık olarak 100 mg kafein içeriyor. Bu oran, bir bardak kahvede bulunan kafein miktarıyla eş değer. Yani bu sakızdan bir tanesini ağzınıza atıp çiğnediğiniz zaman bir bardak kahve içmiş kadar kafein tüketmiş oluyorsunuz. İlginç, değil mi?

Uzun bir süre yalnızca askerler tarafından kullanılmış olsa da zamanla hemşireler, doktorlar ve diğer sağlık çalışanları tarafından tercih edilmeye başlandı.

Bu sakız, askerlerdeki yorgunluğu gidermek için yapılan çalışmaların bir parçası.