Ekonomi

İlk çeyrek rakamları açıklandı: Türkiye'ye 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptılar!

Ekonomi - Türkiye'ye yılın ilk çeyreğinde gelen doğrudan yatırım 1,5 milyar doları buldu. Yatırımların 796 milyon doları gayrimenkul satışından geldi. En çok yabancı para getiren ülkeler Hollanda, ABD ve Almanya oldu.

İlk çeyrek rakamları açıklandı: Türkiye'ye 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptılar!
13-05-2024 19:23

Uluslararası ÖZETİ| Yatırımcılar Derneği (YASED), Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi İstatistikleri'ni temel alarak hazırladığı raporu duyurdu.

Resmi verilere göre Türkiye'ye 2024 yılının ilk üç ayında gelen doğrudan yabancı yatırım miktar 1,5 milyar dolar oldu. Mart ayındaki miktar da 336 milyon dolar olarak kayda geçti.

796 MİLYON DOLARLIK MÜLK SATIŞI

Yılın ilk çeyreğindeki 'Uluslararası Doğrudan Yatırım'ın (UDY) 1 milyar 218 milyon doları yatırım sermayesi girişleri, 796 milyon doları ise yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla gerçekleşti.

Borçlanma araçlarının 112 milyon dolar ve yatırım tasfiyelerinin 424 milyon dolar değerindeki negatif etkileriyle, ilk çeyrekteki toplam UDY girişi, 1,5 milyar dolar oldu.

HİZMET SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI

Yılın ilk çeyreğinde yatırım sermayesi girişlerinin toplam hacmi, önceki çeyreğe ve geçmiş dönemlerin çeyreklik ortalamasına göre hacmen daha sınırlı olsa da hizmet sektörü öne çıktı.

İlk çeyrekte finans ve sigorta faaliyetleri, toptan ve perakende ticaret ve madencilik ve taş ocakçılığı yatırım sermayesi girişlerinin çoğunluğuna ev sahipliği yaptı.

Finans sektörü özelinde, bankacılık ve sigortacılık faaliyetleri haricinde kalan 'diğer finansal hizmet faaliyetleri'nin ilk çeyrekte sektörde kaydedilen 257 milyon dolarlık yatırım girişinin 249 milyon dolarını çektiği görüldü.

ÜÇ ÜLKE ÖNE ÇIKTI

İlk çeyrekte, Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri, yüzde 58’lik paylarıyla Türkiye’ye gelen yatırım sermayesi girişlerinin en büyük kaynağı olmaya devam etti. Türkiye’ye gelen yatırım sermayesi girişlerinin kaynakları arasında Hollanda yüzde 25’lik bir pay alırken, Hollanda’yı yüzde 21 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve yüzde 12 ile Almanya izledi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER