USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Şahinlerin Burnu, Nasıl Oldu da Uçak Motorlarına İlham Oldu? - Webtekno

Doğa birçok alanda bizlere ilham kaynağı olmuştur. Özellikle kuşların dünyası, havacılık alanındaki teknolojilerin öncüsü hâlindedir. Bunlardan en ilginç olanlarından biri ise şahin burnunun jet motorlarıyla olan benzerliğidir.

Şahinlerin Burnu, Nasıl Oldu da Uçak Motorlarına İlham Oldu? - Webtekno
16-02-2024 09:12
Google News

En ÖZETİ| yırtıcı kuşlardan olan şahinler, çok da göze çarpmayan yanlarında bilinmeyen özellikler taşıyor. Örneğin burunlarında. Evet, kimsenin aklına gelmez ama şahin burnunda bir gizem saklıdır. Öyle ki, jet motorlarının işleyiş biçimleri şahin burnuyla alakalı diyebiliriz.

Güç ve hızın simgesi hâlini alan jet motorları ve bu motorlarla oluşturulan jet uçakları, tam anlamıyla şahin kuşunun ilhamıyla tasarlanmıştır. Bir kuşun burnundan yola çıkarak havacılık sektörüne yön vermek bir tasarım harikası olsa gerek. Birisi mühendislik, diğeri doğanın harikası... Gelin, hep beraber bu iki benzerliği inceleyelim.

Şahinin belli özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Şahin Kuşu

80 yıla kadar yaşayabilirler.Boyları 50-65 cm iken, kanatları 130-165 cm kadar olabilir.Saatte 389 km'ye kadar uçuş hızına sahip olabilirler.Dişi şahinler, erkek şahinlerden daha iridir. Araştırmalara göre, bilinen 50 şahin türü vardır.Ülkemizde en çok Marmara Bölgesinde kendilerine rastlanır.Genellikle gündüzleri avlanırlar.