USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Engellenmiş Siteler - Webtekno

Türkiye pek çok internet sitesini engellemesiyle dünya çapında bir tanınırlığa sahip. Bazılarına birinci elden şahit olduğumuz bu sitelerin engellenmesi çok can sıkıcı olabiliyor. Dünya’da bizim kadar çok VPN kullanan ülke yoktur herhalde diyerek konumuza başlıyoruz.

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Engellenmiş Siteler - Webtekno
16-09-2023 21:12
Google News

Türkiye, ÖZETİ| geçmişten günümüze pek çok siteyi engellemesiyle biliniyor. Bu yasaklara, günümüz nesli pek çok kez şahit olmuştu. Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

Basın özgürlüğü dünya geneli sıralamalarında 154. sırada yer alan Türkiye'nin, bu sitelere erişim engeli koyduğunu görmenizin sizi şaşırtmayacağını düşünüyoruz, hazırsanız başlayalım…

Günümüzün vazgeçilmez video platformlarından YouTube, tam 6 kez yasaklanmıştı!

Youtube erişim engeli

Küçük çocukların aşığı, pek çok internet kurdunun vazgeçilmez adresi YouTube, geçmişte pek çok kez erişim engeline maruz kalmıştı. Gelin bu 6 kez engelin sebeplerine teker teker bakalım:

6 Mart 2007: Site ilk kez, Kostas Papafloratos adlı Yunan bir kullanıcının Atatürk’e hakaret içerikli sözler kullanarak yayınladığı video sebebiyle engellendi. YouTube'un videoyu platformundan kaldırmasının ardından erişim engeli de açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcısı Nurten Altınok, sitedeki hakaret içeren unsurların kaldırılması durumunda erişim yasağının da kalkacağını söylemişti. Nitekim, Youtube videoyu kaldırmıştı. 17 Ocak 2008: YouTube, bir kez daha Türk Ulusu ve Atatürk’e hakaret içerikli videolarının yayınlanması üzerinde erişim engeli yemişti. Ankara Cumhuriyet Savcılığı Basın Savcısı Nadi Türkaslan, bu sitedeki görüntülerin sadece Türkiye veritabanının kaldırıldığını, dünya üzerindeki veri tabanının kaldırılmaması halinde sitenin açılmayacağını söylemişti. YouTube, videoyu veri tabanından sildikten sonra erişim engeli açılmıştı.

Youtube erişim engeli

13 Mart 2008: 2 ay sonra YouTube, yine aynı gerekçeyle bir kez daha erişim engeli yemişti. Hatta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya yönelik "Ben giriyorum, siz de girin" açıklamasında bulunmuştu. DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayan kullanıcılar, bu sefer DNS’in de engellenmesinin ardından VPN kullanmak zorunda kalmışlardı. Ekim 2010’da videonun kaldırılmasının ardından erişim engeli kalkmıştı.

3 Kasım 2010: Ekimde kaldırılan engelin ardından; Deniz Baykal’ın gizli görüntülerinin YouTube üzerinde paylaşılması üzerine 1 ay sonra tekrardan erişim engeline maruz kalmıştı. Görüntüler kaldırıldıktan 2 ay sonra erişim engeli açılmıştı.

Ahmet Davutoğlu ses kaydı olayo

27 Mart 2014: Döneminin MİT Müsteşarı, Bakanlık Müsteşarı ve Genelkurmay 2. Orgeneral Başkanı’nın; Zamanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ofisinde konuşulan ses kayıtlarının YouTube'da yayınlanması üzerine tekrardan erişim engeli yemişti.. Ses kaydının site üzerinden kaldırılması sonucunda, site tekrardan 3 Haziran’da açılmıştı.

6 Nisan 2015: Anadolu Ajansı “Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmaya konu görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine” dair karar verdiğini açıklamıştı. Bu sitelerin içerisinde X (Twitter) platformu da dahildi.

Bir zamanlar güvenilir bulduğumuz Vikipedi de bu yasaktan nasibini almıştı.

Wikipedia erişim engeli

Vikipedi'nin Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gösterdiği içerikleri yayınlayan site, 29 Nisan 2017’de erişime engellenmişti. 

Üstelik bu içeriklerin kaldırılması konusunda Vikipedi uyarılmış ve belirli bir süre verilmiş ancak site, bu içerikleri kaldırmamakta epey ısrarcı olmuş anlaşılan. Engele yönelik geçtiğimiz senelerde Wikimedia, #WeMissTurkey (#TürkiyeyiÖzledik) adlı etiketiyle erişim engelinin kaldırılmasını istemişti. 2018'de bu konu özelinde resmî YouTube hesaplarından Türkiye'ye özel bir video bile hazırlamıştı. Ocak 2020'de yapılan itirazlar sonucu erişim engeli kaldırılmıştı.