USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Erkekler Gelecekte Doğum Kontrol İçin Neler Kullanacak?

Halihazırda kadınlar için haplar, rahim içi spiraller ve iğneler olmak üzere bir dizi etkili doğum kontrol seçeneği bulunmakta. Bu da gebeliğin önüne geçme konusunda yükün çoğunun kadınlar üzerinde olduğunu gösteriyor ve istenmeyen gebelikler hala görülmeye devam ediyor.

Erkekler Gelecekte Doğum Kontrol İçin Neler Kullanacak?
23-04-2023 23:08
Google News

Kadınlarla ÖZETİ| karşılaştırıldığında erkeklerin bu anlamda başvurabileceği yöntemler ise oldukça kısıtlı ve riskli. Prezervatifler zaman zaman işlevini yerine getiremezken, vazektomi işlemi ise zahmetli cerrahi işlemler gerektiriyor ve kalıcı olarak kısırlaşmaya sebep oluyor.

Bu noktada bilim insanları doğum kontrol konusunda kadınlar kadar erkeklerin de etkili olabilmesi adına, erkekler için bilinen bu doğum kontrol yöntemlerine ek olarak, yakın gelecekte birkaç alternatifin daha kullanılmasının mümkün olacağını aktarıyor.

Öncelikle erkekler için başarılı bir üreme, başta testosteron olmak üzere hormonların birbirleriyle olan başarılı etkileşimiyle başlar. Hormonlar, sperm üretimi için permatogenez adı verilen bir süreç adı altında vücuda sinyaller gönderir. 

sperm

Bir erkek, ergenliğe ulaştıktan sonra sürekli olarak devam eden bir yenilenme süreci döngüsüne girer ve spermin gelişmesi ve olgunlaşması yaklaşık 74 gün sürer. Olgun sperm ise düzenli olarak yeniden stoklanan bir üreme materyali deposu olan testislerde toplanır. 

Erkek boşaldığında 250 milyondan fazla sperm, testisleri terk eder ve döllenmek için yumurta aramaya başlar. Eğer bu spermler, kendilerini bir vajinanın içinde bulursa, rahme doğru ilerler ve burada sağlıklı ve verimli bir yumurtaya rastladığı takdirde bu durum gebelikle sonuçlanır.

Kadın doğum kontrolünde ayda bir ila iki verimli yumurta üreten süreç engellenmeye çalışılırken, erkek doğum kontrolü milyonlarca spermi durdurmayı hedeflemek zorundadır.

Bilim insanları, doğum kontrol sorumluluğunu kadınlar kadar erkeklerin de üstlenebilmesi için haplar, jeller ve implantlar üzerinde çeşitli çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. 

gebelik testi

Üstelik gelecekte kullanılabilmesi mümkün olan bu alternatifler, prezervatiften çok daha kullanışlı ve güvenliyken; erkekler için kalıcı kısırlaşmaya sebep olan vazektomiden ziyade istenilen süreçte geçici bir kontrol vadediyor. Ayrıca bu uygulamaların bazıları, kadınlar için rahatsız edici yan etkilere sebep olan hormonlar olmadan geliştirilmekte.

Erkekler için doğum kontrol seçenekleriyle ilgili çalışmalarını uzun yıllardır sürdüren Heather Vadhat, bu olası alternatifleri “Bunu hakkaniyette büyük bir değişim olarak görüyorum”. cümlesiyle ifade ediyor.

Erkeklerin hormonal doğum kontrolü üzerindeki alternatiflerinden biri olan jeller, yakın gelecekte yaygın kullanımı en olası olan uygulamalardan.