USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bir varmış bir yokmuş…

George Miller’ın yönettiği, masallar ve hikayelerin evrenselliğini gücünü, insanın varoluş yolculuğunu ve gizemini, birini tüm yönleriyle sevmeyi irdeleyen Three Thousand Years of Longing (Üç Bin Yıllık Bekleyiş/2022) bugün gösterime girdi.

Bir varmış bir yokmuş…
16-09-2022 12:58
Google News
Bir ÖZETİ| varmış bir yokmuş,evvel zaman içinde kalbur saman içinde…Pire berber iken, deve tellal iken, benannemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken sözleriyle başlar masallar. Çocuk,büyük hepimiz bu cümlelerle başlayan masallarla uykuya dalmışızdır. BinbirGece Masalları, Grimm kardeşler, Hans Christian Andersen, LaFontaine, Ezop’un masalları gibi ne çok masal, hikaye vardır.

Sinemanın başat görevinininsanlara masallar, hikayeler anlatmak olduğunu Söyleyen, Mad Max, TheWitches of Eastwick, Lorenzo’s Oil, Babe, Happy Feet, Mad Max: Fury Roadfilmlerini gerçekleştiren Avustralyalı yönetmen George Miller, Babe’de birdomuzun yolculuğunu anlattım deyince herkes ona çılgın gözüyle baktı.Ama George o bir konuşan domuz dediler demelerine karşın o HappyFeet’te penguenleri konuşturdu, hatta şarkı söyletti. George Miller’ınsınırsız, sonsuz bir düş gücü var ve şu anda tam 77 yaşında. Cannes FilmFestivali’nde yarışma dışı gösterilen Three Thousand Years of Longing (Üç BinYıllık Bekleyiş/ 2022) yönetmenin en sıradışı, fantastik, gerçek üstüçalışması.

Booker Ödülü alan İngilizyazar A.S.Byatt’ın The Djinn in the Nightingale’s Eye (Bülbülün GözündekiCin) adlı perimasalları kitabından uyarladığı fantastik romantik dramındainsanoğlu için yaşamın çok kısa ve geçici olduğunu düşkurmanın en büyük güç olduğunu vurguluyor. Dünyanın başlangıcındangünümüze dek insanların yaşamın anlamını keşfetmek için masallara,mitlere gereksinimleri olduklarını betimliyor. Yüzyıllardanberi hemen hemen herşey hayal edildi ve anlatıldı. Masallar vehikayeler gizemleri ve bilinmez güçleri açıkladılar. Bilimanlatının teknoloji de düşlerin yerini aldı.

Anlatı bilimi uzmanıAllithea Binnie (Tilda Swinton) orta yaşlı, yalnız, çocuğu akrabası olmayanbağımsız bir kadındır, bu halinden çok memnundur. Şehrazathavayollarıyla İstanbul’a tarihte hikayelerin önemi adlı birkonferans vermek üzere gelir. Agatha Christie’nin DoğuEkspresi’nde Cinayet adlı romanını yazdığı Pera Palas otelininyazarın adını taşıyan odasında kalmaya başlar. Kapalı Çarşı’danaldığı bülbülün gözü adlı şişeyi banyoda temizlerken içinden bir Cin(Idris Elba) çıkıverir. Cin başta Homeros Yunancası konuşmayabaşlar, sonra uyum sağlar.

Cin dünyadaki tüm masalları,mitleri, efsaneleri, öyküleri bilen Alithea’dan üç dilek dilemesini ister.Tarih ve mitoloji dilenen dilekleri kötüye çevirdiği Alithea zorlanır, düşünür,hipotezler üretir.

Cin onu ikna etmek için Doğuile Batı’nın kesiştiği İstanbul’daki otel odasında Antik çağdanbaşlayarak Osmanlı İmparatorluğu’na dek uzanan başından geçen hikayelerianlatmaya başlar. Cin, Saba Melikesi Belkıs’a aşık olmuştur, onu baştançıkarmaya çalışan İbrahim’e düşman olur. Süleyman kıskanç Cin’iKızıldeniz’e atar. 2500 yıl sonra şişeden çıkmayı başaran Cin bu kez kendiniKanuni Sultan Süleyman, Kösem Sultan, Hürrem Sultan, 2. Mustafa arasındabulur. Ardından Harem’de yaşayan köle Gülten ve genç yaştaihtiyar Yahudi tüccarla evlendirilen bilim düşkünü, mucit Zefir’in hizmetindeolur. Saba Melikesi Belkıs, cariye Gülten, besleme Zefir, akademisyenAlithea’nın toplum içindeki sosyal rolleri şekillendikçe anticçağlardan günümüze kadınlar için nelerin değiştiğini ya da değişmediğininayrımına varırız.

Alithea, Cin ona gizem, aşk,ihanet, sırlarla dolu hikayeler anlattıkça yaşamayı, sevmeyi, özgürhissetmeyi öğrenir. Sonunda ondan ilk dileğini ister. İstekler,arzular, ihanetler, güçler, savaşlar, ölümler, yaratımlar, bilgiler insanındestanın özünü oluştururlar. Hangi uygarlıkta, hangi dönemde,hangi cinsiyette olursa olsun aşk, sevgi itici güçtür. Varolmak için başkalarının, bir yabancının, komşularımızın bizigörmeleri gerekir. Bilinmeyenleri, açıklanamayanları anlamak için hikayeler,masallar, mitler yaratırız.

George Miller, gerçek ilegerçek üstüyü harmanlıyor, renkli, kitsch çevre tasarımlarıylaizleyiciyi hayal gücünün ötesine taşıyor. Düş kurmanın gücünü,yazınsal yaratıcılığı övüyor, hikayelere aşk şiiri niteliğindegöndermeler yapıyor, insanlığın ortak noktalarını, heruygarlıktaki evrensel hikaye içeriklerini, malzemelerini sergiliyor. Tilda Swinton,Idris Elba’yla birlikte Zerrin Tekindor Erdil Yaşaroğlu, Ece Yüksel,Burcu Gölgedar, Oğulcan Arman Uslu, Botan Özer, Berk Öztürk,Aamita Lagun, Nicolas Mouawad, Lacy Hulme, Megan Gale, ÜçBin Yıllık Bekleyiş’in oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar.

George Miller’ın yönettiği,masallar ve hikayelerin gücünü, evrenselliğini, insanınvaroluş yolculuğunu ve gizemini, birini tüm yönleriylesevmeyi irdeleyen Üç Bin Yıllık Bekleyiş bugün gösterime girdi.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
HMD Global, Kendi Markasıyla Telefon Duyuracak
HMD Global, Kendi Markasıyla Telefon Duyuracak

HMD Global'in bu kez kendi markasıyla yeni bir akıllı telefon duyuracağı ortaya çıktı. "Skyline" olarak anılan akıllı telefon, orta segmentte yer alacak ve hiç fena sayılmayan özelliklerle donatılacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu