USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bir Uçağın Yakıtı Uçuş Esnasında Biterse Neler Yaşanır?

Uçaklar saatlerce havada kalıyor ve bazen bazı sorunlardan dolayı iniş izni alamayıp defalarca havada dönebiliyor. Peki bu kadar uzun süre uçabilen bu mühendislik harikalarının yakıtları uçuş esnasında biterse neler olabilir?

Bir Uçağın Yakıtı Uçuş Esnasında Biterse Neler Yaşanır?
06-11-2022 09:52
Google News

Bildiğiniz ÖZETİ| gibi arabalar yakıtları bittiğinde benzin istasyonlarına kadar gidebiliyorken uçakların böyle bir lüksü bulunmuyor. Nadiren de olsa uçakların yakıtı uçuş esnasında bitebilir.

Havacılık sektörünün de havada yakıtı biten uçaklar için kendine göre uyguladığı bazı yöntemler var. Hadi hep beraber bu durumda ne yapıldığını inceleyelim.

İlk olarak uçağın havada yakıtının bitebileceği durumlara değinelim.

Bir uçak motorunun yakıt almaması iki durumdan kaynaklanıyor. Bu durumlardan ilki yakıt açlığı olarak geçiyor; uçağın deposunda yakıt bulunuyor fakat oluşan hat arızaları yüzünden yakıt motora akamıyor. Yakıt açlığı önemli bir durum olmasının yanı sıra bir tek uçağın serviste tamir edilmesiyle giderilebiliyor.

İkinci durumsa yakıtın tükenmesi sebebiyle ortaya çıkıyor. Uzun mesafedeki görevler, yakıtın yanlış hesaplanması, alçak irtifada hava akımları sebebiyle kilometre kayıpları yakıtı tüketebiliyor.