Teknoloji

Yollarda Hız Limiti Neye Göre Belirleniyor?

Hız limiti, sürücülerin her gün karşılaştığı bir durum. Özellikle aceleyle işe gitmek ya da arkadaşlarla buluşmak için yola çıktığımızda bazen bu kurallar can sıkıcı gibi gelebilir, kabul ediyoruz.

Yollarda Hız Limiti Neye Göre Belirleniyor?
26-05-2024 21:12

Ama ÖZETİ| düşündüğümüzde bu kurallar, sadece trafik düzeni için değil; hepimizin güvenliği için de önemli.

Peki yollarda farklı farklı gördüğümüz bu hız limitleri neye göre belirleniyor?

Bazen acelemiz olduğunda hız limitini aşabiliyoruz.

hız limiti

Ceza ile sonuçlanan bu işlemde kurallara uymadığımız için bir yaptırım uygulanıyor elbette. Hayatî durumlar söz konusu olmadıkça trafik kurallarını çiğnemenin ne kadar tehlikeli olduğunu söylememize gerek bile yok.

Yollarda gördüğümüz hız limitleri bazen değişebiliyor. Bir otoyol ile normal bir yoldaki hız limiti elbette aynı değil. Bu durumun konum kadar çevresel faktörlerle de ilgisi var.

Öncelikle yol türü önemlidir.

hız limiti

Otoyollar, şehir içi yollar, köy yolları gibi farklı yol türleri için farklı hız limitleri belirleniyor. Otoyollarda daha yüksek hız limitleri uygulanırken şehir içi yollarda ve yerleşim bölgelerinde daha düşük hız limitleri belirlenir.

Trafik yoğunluğu da oldukça önemli bir konu. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, daha düşük hız limitleri genellikle kazaları önlemek ve trafik akışını düzenlemek için gerekli.

Yolun fiziksel özellikleri de hız limitini belirler.

hız limiti

Her yol bir değil, bazı yollar daha genişken bazıları dar; bazıları virajlıyken bazıları düzdür. Bu gibi özellikler de elbette hız limitini belirler. Tehlikeli virajlar, dar yollar veya dik yokuşlar gibi alanlarda hız limitleri daha düşüktür.

Bölgede yaya trafiği ne durumda? Okul, alışveriş merkezi gibi bölgelerde insan yoğunluğu fazladır. Yaya güvenliği göz önünde bulundurulduğu için hız limitleri buralarda da düşüktür.

Ve son olarak yasal düzenlemeler…