Teknoloji

Yiyeceklerin Akciğere Kaçması Sonucu Ne Olur? - Webtekno

Yemeğin yanlış borudan gittiğini söyleyen birisini duyduysanız bu durum, yiyeceğin mide yerine akciğerlere gittiği anlamına gelir. Aspirasyon olarak da bilinen yiyeceklerin akciğerlere çekilmesi durumu, çocuklar başta olmak üzere bazı rahatsızlıkları bulunan yetişkin insanlarda d

Yiyeceklerin Akciğere Kaçması Sonucu Ne Olur? - Webtekno
12-10-2023 09:17

Peki ÖZETİ| akciğere yiyecek kaçınca ne oluyor? Yiyecekler orada kendi kendine yok oluyor mu yoksa alınması mı gerekiyor? Göğüs hastalıkları uzmanına da danışarak hazırladığımız içerikte yiyeceklerin akciğerde kalıp kalmadığını, kalırsa hangi durumların ortaya çıkabileceğini ele aldık.

Yemek yerken gülen ve yiyeceği solunum yoluna kaçan yetişkinler bu durumu öksürerek atlatabilse de özellikle çocuklar ve birtakım rahatsızlıkları olan kişiler için bu durum o kadar basit değil.

Yiyeceklerin nasıl akciğere çekildiğini ve buna nelerin sebep olduğunu öğrenirken aynı zamanda belirtileri ile tedavisini de inceleyebilirsiniz. Unutmayın, başımıza ne zaman ne geleceği belli değil. Özellikle her gün düzenli aralıklarla beslendiğimizi düşünürsek aspirasyon ihtimali oldukça olası.

Yiyeceklerin ağızdan sonraki yolculuğu nasıldır?

aspirasyon

Yiyecekler yutulduktan sonra önce ağızdan boğaza, oradan da yemek borusu yoluyla mideye iner. Yiyeceklerin bu yolculuğu, geçtiği yerlerdeki kasların hareketi ile gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda yiyeceklerin yönü değişir ve yemek borusundan mideye geçmek yerine ses telleri aracılığıyla solunum yoluna doğru gider. Bu duruma ise tıpta “aspirasyon” denir.

Yiyecekleri yuttuktan sonra solunum yoluna kaçan maddeler, akciğere inerek ciddi komplikasyonlara neden olabilir.