Ekonomi

‘Yarılanma’ Bitcoin’e ilaç olmadı

Kripto yatırımcılarının merakla beklediği ‘yarılanma’ süreci Bitcoin’de beklenen boğa piyasasını getirmedi. JPMorgan yarılanma sonucu ortaya çıkacak fiyat hareketlerinin halihazırda satın alındığını düşünüyor

‘Yarılanma’ Bitcoin’e ilaç olmadı
10-05-2024 13:32

BORSAGUNDEM.COM ÖZETİ| – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in bu yılın başlarında yakaladığı güçlü momentumdan eser kalmadı. Bitcoin perşembe gününü düşüşle geçirirken diğer kripto para birimleriyse karışık bir seyirde işlem görüyor.

Bitcoin cuma günü itibariyle 62.927 dolardan işlem görüyor. Dev kripto para birimi mart ayı ortalarında ise Bitcoin borsa yatırım fonlarına olan ilgilinin artmasıyla 74.000 dolar civarında rekor bir seviyeye ulaşmış ancak daha sonra düşüşe geçmişti.

Yatırımcılar Bitcoin’in 19 Nisan’daki yarılanması (halving) sonrasında fiyatının desteklenmesi gerektiğini düşünüyordu. Zira yeni tokenların ihracının yarı yarıya azaltılmasıyla Bitcoin arzının kısıtlanması bekleniyordu. Barron’s’un haberine göre yarılanma tarihinden bu yana kripto para piyasasındaki hareketler yatırımcılar için şaşırtıcı nitelikte.

JPMorgan Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou’ya göre bu tablonun en önemli sebebi yarılanmanın halihazırda fiyatlandırılmış olması. JPMorgan analistleri Bitcoin’in volatiliteye göre ayarlanmış değerinin altına göre çok yüksek olduğunu düşünüyorlar. Banka analistleri Bitcoin’in fiyatının 45.000 dolar civarında olması gerektiğini ima etti. Daha iyimser bir açıklama ise yarılanmanın daha gecikmeli bir fiyat artışı döngüsüne yol açacağı olabilir.

Fineqia International Araştırma Analisti Matteo Greco, “Son yarılanma faaliyeti önceki vakalarda gözlemlenen bir model olan kısa vadeli aşağı yönlü fiyat hareketlerine yol açtı. Bunu takiben genellikle 9-12 aylık bir yukarı yönlü momentum dönemi vardır ve bu da piyasa döngüsünün zirvesine yol açar” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin’in ötesine bakıldığında dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ether’in de 3.027 dolar civarında fiyatlandığı görülüyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bu ay Ether spot ETF’leri için nihai bir karar vermesi bekleniyor. Bitcoin ETF’lerinin onaylanması sonrası dünyanın en büyük kripto para birimi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak yatırımcılar Ether ETF’lerine daha temkinli yaklaşıyor.

Fenqia’dan Greko konuyla ilgili açıklamasında, “SEC'in ocak ayında Bitcoin ETF'lerini onaylamasına rağmen piyasa katılımcıları muhtemelen (Ether için olan) bu ürünlere onay vermeyeceğini tahmin ediyor. Ether’in spot ve vadeli işlem piyasalarının likiditesine ilişkin endişeler ve kripto para biriminin geçmişte SEC tarafından bir menkul kıymet olarak sınıflandırılması, hızlı onay konusundaki şüpheciliğe katkıda bulunuyor” ifadelerine yer verdi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER