Türkiye, ÖZETİ| dünya fındığının yüzde 70’ini üretiyor. Yılda ortalama 2-2,5 milyar dolarlık fındık ve fındık ürünleri ihracatı yapılıyor. Karadeniz ürünü olan fındığın yüzde 25-30’unu da Ordu ilimiz karşılıyor. 2022 yılında açıklanan taban fiyat 54 lira idi. Üretici bu yıl artan maliyetlerden dolayı daha fazlasını bekliyor. Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ile yeni sezonun sorunlarını konuştuk. Bu yıl rekoltenin düşük olacağını belirten Akça, artan maliyetlerin de dikkate alınarak taban fiyatın en az 80 lira olması gerektiğini savundu.
‘MALİYET 65 LİRA’
Atakan Akça yeni sezon için beklentilerini Aydınlık’a şöyle açıkladı: “Şu an bölgemizde rekolte tespit çalışmaları devam ediyor. Bunlar tamamlanınca tahmini rekolte açıklanacak. Rekolte fiyat belirlemesinde önemli. Tahminimiz rekolte bu yıl düşük. Rekolteye göre de beklentimiz olacak. Artan maliyetlerden dolayı taban fiyat beklentimiz en az 80 lira ile 100 lira arasında. Bu yılki maliyetimiz kesinlikle 60-65 lira civarında. Mayıs haziran aylarında yağış da çok oldu. Bunun yarattığı sıkıntılar var. Filiz kurdu, yeşil kokarca bir de mantar küllenme hastalığı oluştu. Fındık zararlılarıyla da yeterince mücadele edilemedi.
Fındık taban fiyatı üç beş yıldır 3-3,20 dolar civarında belirleniyor. Yine bu seviyede fiyatın çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu da 80 lira eder. Enflasyonu da göz önüne alırsak 100 lira fiyat üreticiyi memnun eder.”
‘DEPO SORUNU YAŞANMASIN’
Buğdayda yaşanan depo sorununun fındıkta yaşanmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ni uyaran Akça, bu konuda şunları söyledi: ‘Şu an depolarda 150 bin ton fındık var. Sezon yaklaştı. Önlem alın, fındıkta da benzer sorunlar yaşanır diye yetkililere ilettik. Bir ihtimal bu yıl rekolte düşük olacağı için büyük sıkıntı yaşanmaz.”
‘FINDIĞI DEPOLAMAK KOLAY’
Ordulu fındık komisyoncusu Osman Çakmak da depo konusunda buğdayda yaşananların fındıkta olmayacağını belirterek, “Fındığı depolamak kolay. Buğdayda olduğu gibi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal bu konuda iyi çalışıyor. Üreticiler ve yetkililerle sürekli temas halinde.” dedi.
Çakmak, bu yıl yağmur, dolu ve bunun yarattığı heyelan nedeniyle fındık bahçelerinin zarar gördüğünü ve rekoltede düşüklük olacağını belirtti. Çakmak, “Fındığın olgunlaşma döneminde yağan yağmur hastalığa ve verim kaybına neden oluyor. Bu nedenle rekoltenin biraz düşük olacağını tahmin ediyoruz. Orduda rekolte 220-240 bin ton civarındaydı. Bu yıl 155 bin ton civarında gerçekleşebilir. Taban fiyat olarak da 3-3,5 dolar civarında olmasını bekliyoruz. Genellikle bu rakam civarında açıklanıyor. Şu an yüzde 50 kalitede ürün 61-62 liradan gidiyor. Taban fiyatın da 90 liralar civarında olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu.
Fındık ihracatı konusuna da değinen Çakmak, “44. haftada 263 bin ton fındık ihracatı yapıldı. 1 milyar 600 milyon dolarlık da döviz elde edildi. Rakamlar geçen yıla göre düşük. Ancak bu yıl sezon bir ay geç başladı. Onun da etkisi olabilir. Halen sezon devam ediyor.” dedi.
Editor : Şerif SENCER