Ekonomi

Türk Lirası cinsi varlıklarda pozitif dönem

Ekonomi - Para ve maliye politikasındaki adımların etkisiyle birlikte Türk Lirası cinsi varlıklar pozitif döneme girdi. Merkez Bankası rezervlerinde son 3 yılın en yüksek artışı yaşanırken; kur korumalı mevduat tarafında çözülme hızlandı.

Türk Lirası cinsi varlıklarda pozitif dönem
18-05-2024 12:22

Sıkı ÖZETİ| para politikası, yüksek faiz, kurdaki sabit seyir türk lirası varlıklara ilgiyi artırdı. Verilere göre merkez bankası rezervleri artarken, KKM'de çözülme hızlandı.

Yurt içi yerleşiklerin dövize olan ilgisi azalırken, yabancı yatırımcının Türk lirası varlıklara girişi ivme kazandı.

Merkez Bankası rezervlerinde son 3 yılın en büyük artışı yaşandı. 10 mayıs haftasında toplam rezervler 7 buçuk milyar dolar arttı.

Söz konusu yükseliş 27 Ağustos 2021'den bu yana en güçlü haftalık rezerv artışına işaret etti. Toplam rezerv 126,8 milyar dolardan 134,4 milyar dolara yükseldi.

Kurdaki istikrarlı seyrin etkisiyle Kur korumalı Mevduatlardaki çözülme de hızlandı. 10 mayıs haftasında kkm'den çıkış 36,4 milyar TL oldu.  Bu düşüşle birlikte KKM'de yaklaşık üç ayın en hızlı düşüşü kaydedilirken; toplam mevduat 2,2 trilyon liranın da altına gelmiş oldu. Son 8 aylık dönemde kur korumalı mevduatın payı da yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi.

Yurt içi yerleşiklerin dövizden çıkışı da hızlandı. Geçen hafta döviz mevduatlarından toplam çıkış 3,2 milyar dolara ulaştı.

Yabancı yatırımcının da türk lirası varlıklara ilgisi sürüyor. Yabancı yatırımcılar 10 Mayıs haftasında 2,83 milyar dolar ile Türk tahvillerinde rekor net alım gerçekleştirdi. Aynı haftada yabancıların hisse senetlerinde 85 milyon dolarlık net alım yaptığı görüldü.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER