Teknoloji

Tırnak Üzerindeki Siyah Çizgiler Sebebi Ne?

Tırnaklarınızda aniden beliren siyah çizgiler mi fark ettiniz? İlk bakışta önemsiz gibi görünen bu çizgiler, aslında vücudunuzun size göndermeye çalıştığı önemli sinyaller olabilir.

Tırnak Üzerindeki Siyah Çizgiler Sebebi Ne?
24-05-2024 10:43

Çoğumuz ÖZETİ| günlük yaşamın telaşı içinde bu tür detayları göz ardı edebiliriz ancak tırnaklarımızın durumu genel sağlığımız hakkında önemli ipuçları verebiliyor.

Eğer sizin de tırnağınızda siyah çizgiler oluşuyorsa nedenlerini bilmenizde fayda var.

Travma ve yaralanma

tırnaktaki siyah çizgi

Tırnaklarınızda görülen siyah çizgilerin en yaygın nedeni, tırnak yatağına alınan bir darbe ya da yaralanma oluyor. Travmalar, kan damarlarının zarar görmesine ve tırnağın altında kan birikmesine neden olarak siyah çizgilerin oluşmasına yol açabilir. Bu duruma tıbbi olarak subungual hematom deniyor ve genellikle kendiliğinden iyileşiyor.

Melanonişi

Melanonişi

Melanonişi, tırnak yatağında melanin pigmentinin artması sonucu ortaya çıkan duruma verilen isim. Bu artış, genellikle tırnak üzerinde kahverengi veya siyah çizgiler şeklinde kendini gösteriyor.

Melanonişi genellikle zararsız kabul ediliyor ancak bazen melanom gibi ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabiliyor. Özellikle tırnağın bir kısmında belirgin ve kalın bir çizgi şeklinde ortaya çıkıyorsa mutlaka bir doktora gitmeniz gerek.

Ayrıca mantar tırnak enfeksiyonu da melonişi sebeplerinden biri. Candida enfeksiyonu bazı durumlarda kendini siyah çizgi olarak gösterebiliyor. Bunun için ise tırnak biyopsisi yapılması gerekiyor.

İlaç yan etkileri

tırnakta neden siyah çizgi olur

Bazı ilaçlar da tırnaklarda renk değişikliklerine neden olabiliyor. Kemoterapi ilaçları, antimalaryal ilaçlar ve bazı antibiyotikler, renk değişikliğine sebep ilaçlar arasında.

Eğer yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra tırnaklarınızda değişiklik fark ederseniz bunu doktorunuza söylemeniz gerekli.

Tırnaktaki siyah çizginin bir diğer nedeni ise HIV. Ayrıca bu hastalık tedavisinde kullanılan ilaçları da sebepler arasına ekleyebiliriz.

Sistemik hastalıklar

Tırnaklardaki siyah çizgiler, bazen sistemik hastalıkların da bir belirtisi olabiliyor. Kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği veya diyabet gibi kronik hastalıklar, tırnak sağlığınızı olumsuz etkileyebiliyor. Bu tür durumlarda, tırnaklarınızdaki değişiklikler, vücudunuzda olup biten daha büyük bir problemin habercisi olabilir.

Tırnak sağlığınızı korumak için öneriler