Yaşam

Tescil için onay bekliyor: Avrupa Birliğinde ilk Türk yemeği

Bir radyo programına konuk olan SUBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Şengül, Türk dönerinin Avrupa Birliği için tescile hazırlanmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Tescil için onay bekliyor: Avrupa Birliğinde ilk Türk yemeği
30-04-2024 16:52

Türklerin ÖZETİ| Avrupa’ya göçünde kültürel bileşme sembolü haline gelen Türk döneri hakkında konuşan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Prof. Dr. Serkan Şengül, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Avrupa Birliği’nin (AB) Türk dönerini geleneksel ürün adı olarak tescile hazırlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şengül,  “Uluslararası Döner Federasyonu’nun başvurusu ile başlayan süreçte döner, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geleneksel ürün adı olarak tescillendi.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra 2022 yılında AB’ye tescil için başvuru yapıldığından bahseden Prof. Dr. Şengül, “Geçtiğimiz günlerde AB Resmi Gazetesi’nde başvuru olarak yayınlanan dönerin kabulü için önümüzde 3 aylık bir itiraz süreci var.” söylemlerine yer verdi. Süreç içinde herhangi bir itiraz yapılmazsa tescilin kesinleşeceğini belirten Prof. Dr. Şengül, “Döner, 1962'den 1979'a kadar yoğun bir şekilde devam eden Türklerin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya göçü neticesinde kültürel bütünleşmenin bir simgesi haline geldi." ifadelerine yer verdi

Dönerin aynı üretim biçimiyle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığından bahseden Şengül, Türk mutfağında dönerin ayrı bir yeri olduğuna ve Avrupa’da popüler sokak lezzetleri arasına girdiğinden bahsederek “Türkiye'den AB'de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacak” ifadelerini kullandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER