Teknoloji

Sunroof ya da Cam Tavan, Arabanın Güvenliğini Azaltır mı?

Sunroof ya da cam tavanların arabamızı daha estetik gösterdiğine şüphe yok. Peki güvenlik konusunda bu ikiliyle ilgili bir endişe duymalı mıyız?

Sunroof ya da Cam Tavan, Arabanın Güvenliğini Azaltır mı?
25-05-2024 10:58

Sunroof ÖZETİ| ya da cam tavan, deyim yerindeyse arabanın havasını artırırken içeride de daha ferah bir ortamın oluşmasını sağlıyor.

Ancak bu ikiliyle ilgili güvenlik endişeleri de ön plana çıkabiliyor. 

Ele almamız gereken ilk konu, arabanın yapısal bütünlüğü. 

araba cam tavan

Sunrooflar, aracın çatısında açıklık yaratır, bu da teorik olarak bakarsak çatının yapısal bütünlüğünü azaltabilir. Ancak modern araçlar bu yapısal değişiklik de hesaba katılarak tasarlanıyor. Yani normal bir araba tavanı kadar dayanıklı olacak şekilde güçlendiriliyorlar ve bu sayede arabanın rijit yapısı bozulmuyor.

Çoğu cam tavan, kırılmaya karşı dayanıklı olacak şekilde güçlendirilmiş camdan yapılıyor.

araba cam tavan

Bu camlar, normal camlara göre daha zor kırılıyor ve çarpışma durumunda bile büyük parçalara bölünmüyor. Otomobil üreticileri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi cam tavanı, aracın yapısal bütünlüğünü bozmaması için çerçeve ve desteklerle güçlendiriyor. Bu, özellikle çarpışma testlerinde aracın tavanının bükülme ve içeri doğru çökme direncini artırıyor. 

Ayrıca cam tavanlar genellikle perde hava yastıkları ile uyumlu şekilde çalışacak biçimde tasarlanıyor. 

Sunrooflar da genellikle temperli veya lamine camdan yapılır.

sunroof

Bu camlar da yüksek darbe kuvvetlerine maruz kaldıklarında büyük parçalara ayrılmaz, daha küçük, daha az keskin parçalara bölünür böylece yaralanma riskini azaltır.

Bahsettiğimiz tüm bu detaylar aracın üreticisi tarafından hesaplanıyor. Ancak dikkat…