Ekonomi

Peter Brandt: Tarihsel veriler Bitcoin’in zirve yaptığını gösteriyor

ABD’li yatırımcı ve teknik analiz uzmanı Peter Brandt, Bitcoin’in üstel düşüşte olduğunu ancak bunun Bitcoin için uzun vadede olumlu bir gelişme anlamına geldiğini söylüyor.

Peter Brandt: Tarihsel veriler Bitcoin’in zirve yaptığını gösteriyor
29-04-2024 14:37

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’de düzeltme giderek derinleşiyor. Yatırımcılar zirvenin görülüp görülmediğini merak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırımcı ve trader’ların başucu kitaplarından bir olan Bilinmeyen Borsa Sihirbazları’ında (Unknown Market Wizards) deneyimlerini paylaşan isimlerden biri olan teknik analiz uzmanı Peter Brandt, Bitcoin fiyatının zirveye çıktığını ve üstel düşüşte olduğunu ancak bunun uzun vadede kötü bir gelişme olmadığını söylüyor.

Üstel düşüş

NewsBTC'da yer alan habere göre, Brandt, X’te yaptığı paylaşımda, Bitcoin’in bu piyasa döngüsünde zirve seviyeyi çoktan görmüş olabileceğini cesurca iddia ediyor ve bu sonucu, aslında Bitcoin ekosistemi için iyi olabileceğini belirttiği ‘üstel düşüş’ tezine dayandırıyor.

Brandt, geçmiş verilerin Bitcoin fiyatının zirveye ulaştığını gösterdiğini öne sürüyor. Ayrıca Bitcoin'i tanımlamak için kullanılabileceğini belirttiği ‘üstel düşüş’e de değiniyor. Brandt'ın üstel bozulma tezi, Bitcoin'in yüzde kazancının sonraki her boğa döngüsünde önemli ölçüde azaldığı gerçeğine dayanıyor. Bu bağlamda, Brandt’e göre, Bitcoin, 2015 ile 2017 arasında piyasanın en düşük seviyesinden en yüksek noktasına 122 kat artış kaydetti. Ancak bu, Bitcoin'in önceki döngüdeki, yani 2011 ile 2013 arasındaki fiyat artışının yalnızca yüzde 21,3’üne karşılık geldi.

Brandt ayrıca aynı şeyin 2018 ile 2021 arasında da yaşandığını belirtiyor. Bu süreçte Bitcoin, piyasanın en düşük seviyesinden en yüksek seviyesine 22 kat artış göstermesine rağmen, önceki döngüde gördüğü fiyat artışının yalnızca yüzde 18'ini kaydetti. Bu varsayımı temel alan Brandt, Bitcoin'in muhtemelen önceki döngüde kaydedilen fiyat artışının yaklaşık yüzde 20'sini göreceği için bu piyasa döngüsünün farklı olmaması gerektiği sonucuna varıyor.

Halving etkisi ve zirve

Bu döngü için piyasanın en düşük seviyesi olan 15.473 doları kerteriz alan Brandt, önceki döngünün kazancının yüzde 20'sinin, bu döngü için piyasanın en yüksek seviyesinin 72.723 dolar olması gerektiği anlamına geleceğini ve bu seviyenin de Bitcoin'in zaten yeni ulaştığı bir fiyat seviyesi olduğunu belirtiyor. Bitcoin gerçekten de 14 mart 2024 tarihinde, 73.880 dolar seviyesini görerek yeni rekor zirveye ulaşmıştı.

Bu arada Brandt, tarihsel olarak Bitcoin'in en yüksek fiyat artışını yakın zamanda gerçekleşen halving etkinliğinden sonra kaydettiğini kabul ediyor. Ancak Brandt, kripto para piyasasının üstel düşüş gerçeğine alışmak zorunda olduğunu ve bunun da onu Bitcoin'in bu döngüyü zaten aşmış olma ihtimalinin yüzde 25 olduğuna inandırdığını sözlerine ekliyor.

Üstel düşüş tam olarak ne anlama geliyor?

Brandt, Bitcoin'in gerçekten zirveye ulaşması durumunda muhtemelen 30.000 dolar seviyelerine veya 2021'deki en düşük seviyelere düşeceğini belirtiyor. Ancak Brandt, bu düşüşün ‘uzun vadeli bakıldığında olabilecek en yükseliş yanlısı gelişme’ olabileceğini de sözlerine ekliyor. Brandt, “Klasik grafik bakış açısına göre, şu anda gerçekleşmese de Bitcoin hala büyük parabolik yukarı yönlü hareketlere hazır durumda” diyor.

Brandt, X üzerinden yaptığı paylaşımda, Bitcoin’in 100 bin doların üzerine çıkması halinde nasıl görüneceğine dair bir grafik de paylaşıyor ve bunu ‘altın’ın 2020 yılından 2024 yılına kadarki seyriyle kıyaslayarak Bitcoin’in yakın zamanda yeni dijital altın olarak daha geniş kitlelerce kabul göreceğinin altını çiziyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER