Gündem

O mağdurlar da tahliye bekliyor

28 Şubat darbecilerinin sağlık gerekçesiyle affedilmesi, 28 Şubat sürecinde cezaevlerine atılan çeşitli İslami davalardan tutuklu ve 'hasta' mağdurları gündeme getirdi.

O mağdurlar da tahliye bekliyor
19-05-2024 19:03

Cumhurbaşkanı ÖZETİ| Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davası hükümlüsü eski generaller Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Aydan Erol'un kalan cezalarını “yaşlılık” ve “kocama hali” gerekçesiyle affetti.

Benzer sağlık sorunları bulunan Madımak davası sanıkları da tahliye edilecekleri günü bekliyor. 28 Şubat’a giden süreçte kimi sadece otel önünde gösteriye katılıp slogan attığı için, kimi ise olay yerinde bile olmadığı halde yargılanarak 28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edildi. 31 yıldır cezaevinde olan Sivas davasının 23 sanığı tahliye bekliyor. Bunlardan biri olan Bülent Düvenci, 49 yaşındayken girdiği cezaevinde şu an 80 yaşında. Düvenci’de demans başlangıcı da var.

Sivas ve 28 Şubat davalarından tutuklu ağır epilepsi hastası Faruk Belkavli, kolon kanseri Şeyhmus Alpsoy, kanser Hamit Çöklü gibi mağdurlar ‘adalet’ çığlıklarının duyulmasını bekliyor.

Sivas davasında şu an cezaevinde 23 hükümlü var. Bunlar İbrahim Duran, Muhsin Erbaş, Cafer Tayyar Soykan, Harun Gülbaş, Yunis Karataş, Harun Yıldız, Faruk Ceylan, Adem Kozu, Bekir Çınar, Ahmet Oflaz, Zafer Yelok, Erol Sarıkaya, Faruk Sarıkaya, Ekrem Kurt, Ömer Faruk Gez, Erkan Çetinkaya, Faruk Belkavli, Bülent Düvenci, Mevlüt Atalay, Ali Kurt, Kenan Kale, Uğur Yaraş ve Halil İbrahim Düzbiçen. 7’si Sivas E Tipi Cezaevi’nde, diğerleri ise Tokat T Tipi Cezaevi’nde kalıyor.


Yeniakit ve Yenişafak gazetelerinde yer alan haberlere göre; Bülent Düvenci, Cafer Tayyar Soykök, Muhsin Erbaş ve Faruk Ceylan 1993 yılından bu yana 31 yıldır cezaevindeler. 59 yaşındaki Ceylan, adeta içeride yaşlandı. Ceylan cezaevine girdiğinde daha 28 yaşında, hayatının baharındaydı. Şu an 60 yaşında olan Erbaş ile 70 yaşındaki Soykök de öyle. Onların da hayatları cezaevinde geçti. Bülent Düvenci ise cezaevinde 80 yaşını tamamladı. 49 yaşındayken içeri alınan Düvenci’de demans başlangıcı var, kalp kapakçığı da yüzde 46 oranında çalışıyor.

DEMİR: MAĞDURLAR CEZAEVİNDE

HAK-DER Başkanı ve 28 Şubat Platformu Başkanı Avukat Bülent Demir, konuya ilişkin Yeniakit gazetesine şunları söyledi:

“28 Şubat mağduru olup 20-25 senedir cezaevinde bulunan insanlara ilişkin hiçbir olumlu girişimde bulunulamadı. Asıl mağdurlar hala içeridedir. Tüm gerçekler bütün açıklığı ile ortadayken, darbecilerin sağlık, yaşlılık gerekçesiyle af edilmesine üzücüdür. Bu kişiler tahliye olduktan hemen sonra gene o salyalı ağızlarıyla Anadolu Müslümanlarına karşı kinlerini kusacaklardır. Hastalık ve yaşlılık hali hakkaniyetli ve eşit şekilde uygulanmalıdır. Karşı mecradaki tüm yaftalamaları, tahrikleri asla kabul etmiyoruz.”

KAYA: 28 ŞUBAT SÜRECİNDE CEZAEVİNE GİREN 150 KİŞİ HALA CEZAEVLERİNDE

28 Şubat Gönüllüleri Platformu Başkanı Şerife Kaya, şöyle konuştu:

“28 Şubat döneminde hapse atılan 150 mazlum hâlâ hapishanelerde yatıyor. Sivas mazlumları da hâlâ içeride. Bunun yanında başörtüsü zulmüyle işlerinden atılan, mağdur edilen binlerce insan var. 30 yıldır hâlâ insanlar hapislerde çürütülüyor. Bütün cürmü işleyenler dışarı çıkıyor, ama bunların mağdur ettiği, hayatını mahvettiği garip gureba hâlâ içeride. İşinden, aşından, ailesinden olan onca insan var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’ya ve Adli Tıp raporlarına dayanarak 28 Şubat darbecilerini affetmesi 28 Şubat mağdurlarının gönlünü çok yaralamıştır. Biz isteriz ki cuntacılar yaşlılık sebebiyle dışarıya çıkıyorlarsa, onların mağdur ettiği, tüm hayatlarını mahvettiği kişilerin haklarının da teslim edilmesi, cezaevlerinde yatan mazlumların da tahliye edilmesi lazımdır. Ancak böyle toplumsal barış tesis edilebilir.”

KAR: AFFEDİLMELİLER

Yenişafak’a konuşan Avukat Selçuk Kar, “sürekli hastalık ve kocama hali kapsamındaki affın” Madımak sanıkları için de uygulanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bu insanlar 31 yıldır cezaevinde. Çoğunun yaşı 70-80'i geçti, hastalıkları da var. Onlarla ilgili de af mekanizmasının işletilmesi gerekiyor. Kaldı ki Madımak’ta birçok provokatör vardı ve onların eylemi 28 Şubat darbecilerinkinden ağır değildi.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER