Teknoloji

Mutasyon Nedir, Kalıtsal Mıdır? İşte Örnekleri - Webtekno

Bilim kurgu filmlerinde sık sık duyduğumuz bir kavram olan mutasyon, aslında hayatımızın bilimsel bir gerçeğidir ve fark etmiyor olsak bile hepimiz mutasyon geçiririz. Pek çok farklı şekilde gerçekleşen ve etkileri de buna göre değişen mutasyon nedir, kalıtsal mıdır gibi merak e

Mutasyon Nedir, Kalıtsal Mıdır? İşte Örnekleri - Webtekno
10-10-2023 12:23

Eğer ÖZETİ| bilimle pek de yakından ilgili biri değilseniz muhtemelen mutasyon kavramı ile ilk kez Marvel dünyasının efsane mutant ekibi X-Men sayesinde tanıştınız. X-Men ile tanışmamış olsanız bile eminiz mutasyon kavramını bilim kurgu filmlerinden duydunuz çünkü mutasyon geçiren bir DNA düşüncesi gerçekten de kanatlarımızın çıkacağı ya da uçacağımız gibi garip hayallerin önünü açıyor.

Mutasyon aslında insan dahil tüm canlıların başına gelen bilimsel bir gerçektir. Elbette bazı değişimlere neden oluyor olsa bile filmlerde gördüğümüz kadar uçuk kaçık sonuçlara neden olmuyor. Hatta uzmanlara göre küçük mutasyonlar iyi bile geliyor. Bazı durumlarda kalıtsal olarak nesilden nesile de aktarılabilen mutasyon nedir gelin biraz yakından bakalım ve konu hakkında bilmeniz gereken önemli detayları görelim.

Kısaca tanımlayarak başlayalım; Mutasyon nedir?

En genel tanımıyla mutasyon; bir canlı organizmanın genomunda yani DNA diziliminde gerçekleşen değişim durumudur. Hücre bölünmesi, mutajene maruz kalma, viral enfeksiyon gibi pek çok farklı nedenle oluşan DNA değişimi kaynaklı olabilir. Yaşanan çoğu mutasyon nesilden nesile aktarılmazken bazıları kalıtsal olarak yeni nesillerde de kendini gösterebilir.