Teknoloji

Meğer Markaların da Bizler Gibi Karakteri Varmış!

Markaların da bizler gibi karakteri olsa nasıl olurdu dersiniz? Bu durumu “marka arketipi” olarak isimlendiren ünlü psikolog Carl Gustav Jung’a göre markaların da tıpkı bizler gibi bir karakteri var.

Meğer Markaların da Bizler Gibi Karakteri Varmış!
27-04-2023 20:18

Toplumu ÖZETİ| oluşturan bireyler zaman içinde maruz kaldıkları olaylar sonucunda belirli davranış kalıpları çerçevesinde davranmaya ve bu davranışları gelecek nesillere aktarmaya başlamışlardır. Belirli davranış kalıplarını tanımlamak için kullanılan arketip kelimesi temel olarak “ilk örnek”, “asıl numune” anlamına gelmektedir.

Carl Gustav Jung ise bu fikri, markaları karakterize edebilmek için teorileştirerek “marka arketipi” isimli, markaları 12 temel karakter yapısı içinde sınıflandırdığı bir konsept geliştirdi. Markalar açısından bakıldığında arketip, temel olarak markaların amacı, değerleri, rakipler ve müşteriler ile kurduğu iletişim gibi konulardaki yaklaşımını temsil eder.

Jung’a göre; yaratıcı, hükümdar, sihirbaz, herkes, kahraman, asi, kâşif, masum, aşık, bakıcı, soytarı ve bilge olmak üzere toplam 12 adet marka arketipi vardır. 

"Oluşturıcı" arketipi, orijinal fikirlere sahip ve yenilikçi bir markayı temsil eder.

Picasso .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Daha çok hayal gücüne dayalı ürünler üreten ilham verici ve cüretkâr markalar, yaratıcı arketipi altında sınıflandırılır.

LEGO, Adobe ve Apple gibi markalar, yaratıcı arketipine sahip markalardır.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER