Yaşam

Köktendinciliği eleştiren dram ‘Asi’ (Rebel) bugün gösterime girdi

Rebel’de (Asi) Adil el Arbi’yle Bilal Fallah Suriye savaşını, radikal İslamcı örgüt IŞID’i, sivil halkın katliamını, bir ailenin parçalanmasını şiddet dolu, etkileyici, güçlü bir anlatımla irdeliyorlar.

Köktendinciliği eleştiren dram ‘Asi’ (Rebel) bugün gösterime girdi
17-03-2023 04:58

Beşşar ÖZETİ| Esad’a karşı savaşmak için Suriye’ye giden gençler Vilvoorde semtinde yaşıyorlar. Biz de burada büyüdük. Oraya gidenlerin çoğu radikalleşti, kimileri öldü, geri dönenler oldu. Özellikle aileler için bu durumun karmaşıklığını, trajediyi anlatmak istedik. Asi’yle Zero Dark Thirty’ye yanıt verdik. Bizim 1001 Gece Masalımız Asi. Vietnam nasıl ABD’nin savaşı ise Suriye de Belçika’nın savaşı. Oraya gidince ya Işid’e katılacaksın ya da öleceksin. “Işid görüntüyü silah gibi kullanıyor, bugüne dek hiçbir terör örgütü böyle bir propaganda yapamadı” diyor Fas kökenli Belçikalı yönetmenler Adil el Arbi ile Bilal Fallah.

Müzikal trajediyle belgesel türünü birleştiren Asi, Brüksel’de göçmenlerin ilçesi Molenbeek’te yaşayan bekâr anne Leila ile oğulları Kamal ve Nasim’in öyküsü.

Çaresiz halkı korumak için Suriye’ye giden Kamal İslam devletine katılır. Kameraman olup savaş görüntüleri çekmeye başlar, Işid’i yakından tanıdıkça idealist düşüncelerini yitirir. Örgütün ölümcül yüzünü, kadınları köleleştirmesini, tecavüzü, toplu idamları, işkenceyi, çocuk askerleri, ahlaksızlığı gören Kamal kaçış yolu arar. Abisini savaş kahramanı olarak gören Nasim Işid’e katılması için yerel radikaller tarafından güdümlenir. Propaganda filmleri profesyonel düzeyde çekilir.

Gençleri cezbetmek için Hollywood filmi, video oyunu gibi çekilen görüntülerde steadicam kullanılır, kaydırmalar yapılır, dronlar uçurulur.

PSİKOLOJİK ŞİDDET

Belgesele yakın gerçekçi bir anlatımla izleyiciyi bu amansız cehennemin içine sokan yönetmenler fiziksel, psikolojik şiddeti etkileyici şekilde yansıtırlar, Işid’in yasakladığı Arap müziğini, kadın sesini, çalgıları, rapi, şiiri kullanırlar. Savaş sekanslarında Belçika özel kuvvetlerinden, Ürdün ordusundan destek alındı. Oğullarını yitiren gerçek anneler oynadılar. Her karakter, her olay gerçeklerden kurgulandı. Kamal’i oynayan rapçi Ebubekir Bensaihi filmin şarkı sözlerini yazdı, dansların koreografisini Sidi Larbi Cherkaoui yaptı. Ebubekir Bensaihi, Amir el Arbi, Lubna Azabal, Tara Abboud, Younes Bouab’ın oynadığı, terör örgütlerini radikalleşmeyi, köktendinciliği, din propagandasını eleştiren Asi bugün gösterime girdi. Belçika Suriye’ye giden gençlerle ilgili hiçbir şey yapmadı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin 2022 raporuna göre iç savaşın başlamasından bu yana 11 yılda 610 bin kişi öldü. Ölenlerin 160 bin 68’i kadın ve çocuk sivillerdi. 21 milyon kişi kalıcı olarak sakat, 13 milyon insan evsiz kaldı. Savaş hâlâ devam ediyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER