Teknoloji

Jüpiter, Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Değil?

Güneş Sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, neden Satürn gibi devasa ve gösterişli halkalara sahip değil? Bu sorunun cevabı, yeni yapılan bir araştırmayla verildi.

Jüpiter, Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Değil?
26-07-2022 12:18

GüneÅŸ ÖZETÄ°| Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kiÅŸinin merak ettiÄŸi bir soruya da ev sahipliÄŸi yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösteriÅŸli halkalara sahip deÄŸil? Ä°ÅŸte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araÅŸtırmayla verildi.

Bilmeyenler için Jüpiter, aslında bir halkaya sahip durumda. Fakat bu halka genellikle arkasından GüneÅŸ ışığı vurmadıkça gözlemlenebilir boyutlarda deÄŸil. Halka, son olarak James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiÄŸi fotoÄŸrafla görülmüştü. Peki bu halka, neden Satürn'ün halkaları gibi görülebilir deÄŸil?

Cevap, Jüpiter'in devasa uydularında:

jüpiter

Planetary Science Journal’a kabul edilen yeni araÅŸtırmaya göre bu sorunun cevabı, Jüpiter’in uydularında saklı durumda. AraÅŸtırmaya göre Jüpiter’in Ganymede, Callisto, Io ve Europa uyduları, kütle çekimleri ile gezegen etrafında kaya ve toz gibi cisimlerin birikmesini engelliyor. Ãœstelik oluÅŸturulan simülasyonlara göre gezegen, uyduları sayesinde Satürn kadar büyük halkalara hiçbir zaman sahip olmayacak.

Jüpiter’in ÅŸu andaki mevcut silik halkası ise uydulara çarpan gök cisimlerinden uzaya sıçrayan toz ve parçacıklardan oluÅŸuyor. Satürn’ün halkalarıysa bundan farklı olarak toz, kaya ve en önemlisi buz parçalarına yer veriyor. Bu parçaların gezegene çarpan asteroidler veya Satürn’ün yer çekimi nedeniyle gezegene çarpan büyük, buzlu bir uydunun parçalanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

www.idrak34.com


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER