Ekonomi

İhracat oranı yüksek, kazandıran BIST 100 şirketleri

İç pazarda daralma bekleyen firmalar yurtdışı pazara yönelirken, BIST 100 Endeksi'ne dahil ihracat yapan, kârlı ve aynı zamanda satışlarını arttıran şirketler, yıllık bazda ortalama %146 getiri sağladı.

İhracat oranı yüksek, kazandıran BIST 100 şirketleri
26-04-2024 08:23

Son ÖZETİ| yıllarda hızlı bir şekilde kendini hissettiren küreselleşmeyle birlikte, firmalar uluslararası pazar fırsatlarından yararlanarak, hem güvenilir bir pazar konumu sağlamak hem de yüksek rekabet ortamına ayak uydurup hayatta kalabilmek için ihracata yöneliyor.

Endüstriyel üretimden enerji sektörüne, gıdadan inşaata kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bu şirketler, ekonomide ihracatın rolünün artan önemini yansıtıyor.

Zeynep Aktaş'ın ekonomim.com'daki analizine göre, yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli nokta, pozitif büyüme gösteren şirketlerin yıllık değişim oranlarının oldukça yüksek olması ve sektörlerine göre farklılık göstermesi.

BIST 100 Endeksi'ne dahil ihracat yapan, kârlı ve aynı zamanda satışlarını arttıran şirketler, yıllık bazda ortalama %146 getiri sağladı. Aktaş'a göre ihracatı güçlü şirketler içerisinde değerleme oranlarına göre cazip 15 şirket var.

İhracat oranı %8'in üzerindeki kâr ve satış büyümesi pozitif olan şirketlerin yıllık ortalama net kâr büyümesi %336,07 olarak gerçekleşti. Net satış büyüme oranının ortalama %31,17 olduğu bu grup içinde özellikle Vestel Beyaz Eşya (#VESBE) ve Aselsan (#ASELS) gibi şirketler dikkat çeken büyümeler kaydetti. Vestel Beyaz Eşya'nın net kar büyümesi %2.130 olurken, Aselsan %468,70 kâr büyümesi kaydetti.

0’ün üzerinde getiri sağlayan şirketler

Listede öne çıkan şirketler içerisinde Borusan Boru (#BRSAN), Ülker Bisküvi (#ULKER), Türk Traktör (#TTRAK), Coca Cola (#CCOLA) İçecek yıllık bazda yatırımcısına yüzde 200’ün üzerinde getiri sağladı. Her üç şirketin kâr büyümesi yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti. Coca Cola İçecek’in kâr büyümesi ise %48 oldu.

Değerleme oranları cazip 15 şirket

İhracat oranı yüksek şirketler içerisinde fiyat/kazanç oranı 15’in altında ve piyasa değeri/defter değeri 8’in altında olan 15 şirket bulunuyor.

Bu şirketler: Türk Hava Yolları (#THYAO), Ford Otosan (#FROTO), Vestel Beyaz Eşya, Alarko Holding (#ALARK), Anadolu Efes (#AEFES), Arçelik (#ARCLK), Pegasus (#PGSUS), TAV Havalimanları (#TAVHL), Coca Cola İçecek, Enka İnşaat (#ENKAI), Petkim (#PETKM), Çimsa (#CIMSA), Şişe Cam (#SISE), Koç Holding (#KCHOL) ve Sasa Polyester (#SASA).


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER