Teknoloji

Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışıyor?

Toplu taşıma araçlarında seyahat ederken, çalışırken ya da gürültülü bir ortamda, gürültü önleyici kulaklıklar âdeta birer sihir gibi görünebiliyor. Peki bu kulaklıklar; uçak motorlarının, şehir trafiğinin ya da ofislerin gürültüsünü nasıl yok edebiliyor?

Gürültü Önleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışıyor?
23-05-2024 11:38

Günlük ÖZETİ| hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olsalar da birçoğumuz onların nasıl çalıştığını bilmiyoruz.

Pasif ve aktif gürültü önleme kulaklık türlerinin nasıl çalıştığını inceledikten sonra hayatımıza artılarına ve eksilerine de bakalım.

Pasif gürültü önleme, tamamen kulaklığın fiziksel yapısına dayanıyor.

gürültü önleyici kulaklık nasıl çalışır

Pasif gürültü önleyici (PNC) kulaklıklarda kalın ve yoğun malzemeler kullanılarak dış seslerin kulağa ulaşması engelleniyor. Geniş, yastıklı ve kulağı tamamen kaplayan kulak kapaklarına sahip PNC kulaklıklar, aslında kulaklarımızı parmakla tıkayıp gürültüye karşı fiziksel bir engel oluşturmak gibi.

Ancak bunlar yüksek frekanslı sesleri engellemekte bazen sınırlı kalabiliyor.

Aktif gürültü önleme (ANC), dış sesleri yok etmek için daha sofistike bir yaklaşım kullanıyor.

gürültü önleyici kulaklık

Bose markasının icat ettiği aktif gürültü önleme teknolojisi, çevredeki sesleri algılayan iç ve dış mikrofonlara sahip. Dış mikrofonlar, çevredeki sesleri algılıyor ve bu sesleri kulaklıkta bulunan işlemciye iletiyor. İç mikrofonlar ise kulaklığa ulaşan sesleri izleyerek geri besleme sağlıyor. Bu sayede çevredeki seslerin tam olarak ne olduğuna dair bir veri tabanı oluşturuluyor.