Teknoloji

General Motors Otomobillerinde Ölümlere Neden Olan Hata

Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC gibi markaları bünyesinde barındıran ABD merkezli General Motors; bundan yaklaşık 10 yıl önce, ürettiği bazı modellerde yaptığı bir hatadan dolayı çeşitli kazalara ve ölümlere sebep olmuştu.

General Motors Otomobillerinde Ölümlere Neden Olan Hata
29-02-2024 19:53

İlk ÖZETİ| etapta fark edilmeyen bu hata, beklenmedik bir şekilde kaza yapan otomobillerin incelenmesiyle ve bu kazalarda fark edilen tuhaf detaylarla ortaya çıktı

Peki General Motors’un büyük bir skandalla anılmasına sebep olan bu hatanın sebebi neydi?

General Motors’un ürettiği otomobillerin problemi, kontak anahtarıyla ilgiliydi.

General Motors

Bu kontak anahtarı arızası, araç hareket hâlindeyken motorun ve hava yastıklarının kapanmasına neden oluyordu. Eğer sürücü ağır bir anahtarlık kullanıyorsa, sürüş sırasında kontağı istemeden kapatabilir veya aksesuar moduna geçirebilirdi. 

Bu gerçekleştiğinde de motor kapanacak; otomobil, hidrolik direksiyon ve hidrolik frenleme yeteneğini kaybedecekti. Üretici henüz bu hatasının farkına varmadan bu kontak anahtarı problemi sebebiyle birçok kaza gerçekleşti ve 13 kişi hayatını kaybetti.

Sonrasında General Motors CEO’su Mary Barra, bu hata nedeniyle 15 çalışanının işine son vererek 5 çalışanını da disipline sevk etti.