Gündem

Eşit yaşam herkesin hakkı! ÖZEL çocukların ÖZEL anneleri anlattı

Haypader Özel Eğitim Uygulama Okulu orta-ağır otizm ve zihinsel tanılı çocukların gelişim alanlarına ait özellikleri dikkate alarak eğitim veriyor.

Eşit yaşam herkesin hakkı! ÖZEL çocukların ÖZEL anneleri anlattı
22-05-2024 13:32

HABER ÖZETİ| 7- ÖZEL

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Haypader Özel Eğitim Uygulama Okulu orta-ağır otizm ve zihinsel tanılı çocukların gelişim alanlarına ait özellikleri dikkate alarak eğitim veriyor. Okulda özel eğitim müfredatına uygun eğitim alan öğrencilere, sosyal hayata adapte olabilmeleri için çeşitli eğitimler de ayrıca veriliyor. Öğrencilerin gelişimine yakından şahit olan okul yönetimi deneyimlerini paylaşırken veliler de yaşadıkları süreçlerden bahsetti.

4 KİŞİLİK SINIFLARDA 2 ÖĞRETMEN İLE EĞİTİM VERİLİYOR

Özel eğitim alanında 2012 yılından bu yana bulunan Haypader Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Muharrem Dinleyici, özel eğitime başlamasının ardından bir vakıftan yaklaşık 6 ay bu alanla ilgili eğitim aldığını aktardı. Özel eğitimde 12 yılını geride bırakan ve toplum olarak özel eğitime bakış açımızın geliştiğine tanık olduğunu belirten Dinleyici, “Çok özel bir işi yapmış olmakla birlikte, özel imkânlarla donatılmış bir eğitim kurumunu yönetiyorum." sözünün ardından 4 kişilik bir sınıfta 2 öğretmen eşliğinde eğitim verildiğine dikkat çekti. Dinleyici, “Devletin imkânlarıyla özel koşul gereksinimi olan öğrencilerin buluşmuş olması bizim moral ve motivasyonumuzu bir hayli yükseltiyor.” ifadelerini kullandı.

Çok güçlü bir ekip ile çalıştığının altını çizen Dinleyici, özel eğitimin kendisine çok katkısının olduğunu belirterek “Normal gelişim gösteren insanların kullanım hakları ne kadar ise özel koşul gereksinimi olan çocuk ve bireylerimizin de o kadar dünyadan istifade etmeleri gerekiyor.” açıklamasını yaptı. Bu alanda çalışmanın topluma katkısı sorulduğunda Dinleyici, “Çok klasik bir hikâyedir ya, milyonlarca denizyıldızının sahile vurduğu yerde, birisi denizyıldızının bir tanesini atıyor. ‘Ya bunların hepsini kurtarabilecek misiniz?’ sorusuna ‘Bir tanesini kurtarıyorum’ diyor” cevabını verdi.

SABIR, EMPATİ, ÖZVERİ VE FARKINDALIK

Özel koşul gereksinimi bulunan kişilerin yakınlarına sağlanan katma değerlerin önemini hatırlatan Dinleyici, bir velinin kendisine gelerek “Siz benim çocuğumu okula aldınız ya, ben 7 yıl sonra ilk defa eltime kahvaltıya gittim” sözlerini kullandığını aktardı. Dinleyici, “Meğer hanımefendi çocuğuna bağımlı yaşamaktan kendi sosyal hayatının veya kendisinin farkında bile değil.” ifadelerini kullandı. Birçok öğrencinin gelişim sürecine yakından şahit olan Dinleyici, özel eğitimde sürecin yavaş ilerlediğini ancak bu kazanımların özel koşul gereksinimi olan insanların hayatına katılan değerler olarak gördüğünü kaydetti.

35 yıldır heyecan ve azmini kaybetmediğini söyleyen Dinleyici, "Eşinden şikâyeti olanın huzuru olmaz, aşından şikâyeti olanın midesi huzur bulmaz, işinden şikâyeti olanın da kazancı huzurlu olmaz" sözlerini kullandı. Çocukları ‘gök sofrası nimeti’ olarak tanımlayan Dinleyici, yürekle bu işi yapmanın zevkini 30 yıldır yaşadığını belirtti. Heyecanın önemine vurgu yapan Dinleyici, “Bir kuyumcu hassasiyetiyle altına yaklaşmak vardır,  bir mücevherci hassasiyetiyle mücevhere yaklaşmak vardır… İnsan mı? Kâinatın mücevheri, özeli… Çok özele dokunduğunuzda o özelin heyecanını taşıyacaksınız. Eğer heyecanınız giderse o işi bırakın diyebilirim.” dedi.

Birinci kademe ve ikinci kademe özel gereksinimli zihinsel, otizm, down sendromu gibi farklı gruplardan öğrencilerden oluşan okul hakkında bilgi veren Psikolojik Danışman Kamuran Yıldırım, 1. sınıftan 8. sınıfa kadar özel eğitim müfredatına uygun eğitim verildiğini dile getirerek diğer okullardan farklı olarak öz bakım becerileri, topluma uyum becerileri gibi uygulamalar olduğunu aktardı. Yaklaşık 10 yıldır özel eğitim alanında çalışan Yıldırım, “Yaşadığımız her şey kendimize bir şey katıyor. Buradaki öğrencilerimizin bize kattığı en önemli şey sabır, empati yeteneği, özverili olmak, bu tarz şeylerle ilgili bir farkındalık…” dedi.