Teknoloji

Elon Musk'ın gizli projesi ortaya çıktı: Diğerlerinden tam dört kat daha büyük olacak!

Elon Musk'ın xAI şirketi, 2025 yılına kadar 100.000 GPU'lu bir süper bilgisayar inşa etmeyi planlıyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, mevcut yapay zeka modellerinden dört kat daha güçlü olacağı tahmin ediliyor.

Elon Musk'ın gizli projesi ortaya çıktı: Diğerlerinden tam dört kat daha büyük olacak!
26-05-2024 13:38

The ÖZETİ| Information'a göre, Elon Musk'ın xAI'si 100.000 GPU'lu bir süper bilgisayar inşa etmeyi planlıyor, bu da mevcut en iyi yapay zeka kümelerinden dört kat daha büyük. Proje, 2025 sonbaharında operasyonel hale gelmeyi hedefliyor ve milyarlarca yatırım ve önemli miktarda güç gerektiriyor. 

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, bir süper bilgisayar inşa etme planıyla manşetlere çıkıyor. Peki ama bu süper bilgisayar ne işe yarayacak? Reuters tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu süper bilgisayar xAI'nin sohbet robotu Grok'un yeni nesline güç vermeyi amaçlıyor. İşte bu gelişme hakkında bilmeniz gereken beş önemli nokta.

ELON MUSK SÜPER BİLGİSAYAR PLANLIYOR

Elon Musk, xAI için 2025 sonbaharında faaliyete geçmesi beklenen bir süper bilgisayar geliştirme planlarını açıkladı. Bu süper bilgisayar, xAI'nin yapay zekalı sohbet robotu Grok'u bir sonraki versiyonuna ilerletmek için kullanılacak.

Süper bilgisayarın Grok'un yeteneklerini geliştirerek daha karmaşık görevleri ve verileri işlemesini sağlaması bekleniyor.

Rapor, planlanan süper bilgisayarın yapay zeka veri merkezi pazarında lider çipler olan on binlerce Nvidia'nın H100 grafik işlem birimini (GPU) kullanacağını öne sürüyor.

Musk, bu projeyi "gigafactory of compute" olarak tanımlayarak, gerekli olan büyük ölçek ve önemli yatırıma işaret etti.

Engadget'ın The Information'dan aktardığına göre, bu süper bilgisayarı inşa etmenin maliyetinin milyarlarca doları bulması bekleniyor.

SÜPER BİLGİSAYAR İÇİN ORACLE ILE İŞ ORTAKLIĞI

Reuters, xAI'nin bunu gerçekleştirmek için Oracle ile işbirliği yapabileceğini bildirdi. Bu ortaklık, süper bilgisayarı geliştirmek için Oracle'ın büyük ölçekli bilgi işlem çözümlerindeki uzmanlığını kullanacak. Ne xAI ne de Oracle resmi olarak yorum yapmadı

MEVCUT TEKNOLOJİDEN ÇOK DAHA BÜYÜK OLACAK

Rapora göre xAI'nin süper bilgisayarı tamamlandığında, şu anda kullanımda olan en büyük GPU kümelerinden en az dört kat daha büyük olacak.

Mevcut sürüm olan Grok 2 halihazırda yaklaşık 20.000 Nvidia H100 GPU kullanıyor. Bir sonraki sürüm olan Grok 3 ise yaklaşık 100.000 GPU gerektirebilir.

XAI HAKKINDA HER ŞEY

Elon Musk 2022 yılında xAI'yi kurarak, Microsoft destekli OpenAI ve Google gibi önde gelen yapay zeka firmalarına rakip olarak konumlandırdı. Musk, aynı zamanda OpenAI'nin de kurucularından.

Adından da anlaşılacağı üzere xAI, şirketin web sitesine göre amacı evrenin gerçek doğasını anlamak olan bir yapay zeka şirketi...


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER