Teknoloji

Çok Güldüğümüzde Neden Gözümüzden Yaş Gelir?

Neşe, mutluluk ya da sadece bir arkadaş grubuyla geçirilen keyifli bir zaman, yüzümüzde bir gülümsemeye neden olabilir. Ancak bazen bu neşeli anların ortasında, gözlerimizden yaşlar süzülmeye başlar. Peki, neden çok güldüğümüzde gözlerimizin yaşardığını hiç düşünmüş

Çok Güldüğümüzde Neden Gözümüzden Yaş Gelir?
17-05-2024 12:43

Günlük ÖZETİ| yaşantımızda gözlerimizi nemli tutan ve yabancı cisimlerin temizlenmesine yardımcı olan gözyaşlarımız, göz sağlığımız için oldukça önemli.

Lakrimal bezler tarafından üretilen gözyaşlarının, gülerken de istemsizce haykırmasının nedenleri hakkında birçok bilimsel teori var. Bakalım neden sadece ağlarken değil gülerken de ağlıyoruz?

Güldüğümüzde aktif olan sinirler ve kaslar var.

gülerken ağlamak

Gülmek, yüzümüzdeki çok sayıda kası harekete geçiren karmaşık bir eylem. Güldüğümüzde yüzümüzdeki elmacık kemiği kasları çalışıyor ve bu kaslar, göz çevremizdeki kasları da etkiliyor.

Bu kasların aktivasyonu, gözyaşı bezlerini uyarıyor ve daha fazla gözyaşı üretimine neden olabiliyor. Ayrıca gülerken genellikle daha derin nefesler alıyoruz ve bu sırada yüzümüzdeki basınç değişiklikleri de gözyaşı bezlerini harekete geçirebiliyor.

Aslında duygusal gözyaşlarımızın aksine bu gözyaşları tamamıyla fiziksel bir tepki olarak ortaya çıkıyor.

Duygusal merkezimizi tetikliyor olabiliriz.