Ekonomi

BM, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini açıkladı

Ekonomi - BM, ocak ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporunun yıl ortası güncellemesini paylaştı. Güncellemeye göre BM, küresel büyüme beklentisini yüzde 2,7'ye, Türkiye için 2024 büyüme tahminini ise yüzde 3,2'e çıkardı.

BM, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini açıkladı
17-05-2024 10:37

Birleşmiş ÖZETİ| Milletler (BM), kısa vadeli küresel ekonomik görünümün ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğunu belirtti.

BM, Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024 raporunu güncelledi.

BM, bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye çıkardı.

Raporda, küresel ekonomik beklentilerin ocak ayından bu yana iyileştiğine işaret edilerek, büyük ekonomilerin ciddi bir gerilemeden kaçındığı ve işsizliği artırmadan enflasyonu düşürdüğü vurgulandı.

BM'nin raporunda, gelecek yıllardaki küresel büyümenin, 2010-2019 dönemindeki ortalama olan yüzde 3,2'lük büyümenin altında kalmasının beklendiğine değinildi.

"İKLİM RİSKLERİ VE JEOPOLİTİK RİSKLER BÜYÜMENİN ÖNÜNDE ZORLUK OLUŞTURUYOR"

Ancak görünümün yalnızca ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Uzun süre yüksek faiz oranları, borç sürdürülebilirliği zorlukları, devam eden jeopolitik gerilimler ve giderek kötüleşen iklim riskleri, özellikle en az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri için onlarca yıldır süren kalkınma kazanımlarını tehdit ederek büyümenin önünde zorluklar yaratmaya devam ediyor.

2024 KÃœRESEL BÃœYÃœME TAHMÄ°NÄ° 0,3 PUAN ARTIRILDI

Raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği belirtilerek, bunun ocak ayında öngörülenden 0,3 puan daha yüksek olduğu aktarıldı.

Dünya ekonomisinde öngörülen büyümenin gelecek yıl için 0,1 puan artışla yüzde 2,8'e çıkarıldığı bildirilen raporda, yukarı yönlü revizyonların başta ABD olmak üzere Brezilya, Hindistan ve Rusya'daki daha iyi görünümü yansıttığı kaydedildi.

ABD'YE DAÄ°R BÃœYÃœME BEKLENTÄ°SÄ°

Raporda, ABD'ye dair büyüme beklentisi 2024 için 0,9 puan artışla yüzde 2,3'e yükseltildi.

ÇİN'E İLİŞKİN GÖRÜNÜM BEKLENTİSİ

Çin'e ilişkin görünümde küçük bir artış kaydedildiği ve bu yıl ülkedeki büyümenin yüzde 4,8 olmasının beklendiği belirtildi.

AFRİKA'NIN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

Afrika'nın ekonomik görünümünün ise son yayından bu yana kötüleştiğine işaret edilen raporda, 2024 için beklenen büyümenin 0,2 puan azalışla yüzde 3,3'e gerilediği aktarıldı.

TÃœRKÄ°YE'DE EKONOMÄ°K BÃœYÃœME BEKLENTÄ°SÄ°: YÃœZDE 3,2

Raporda, Türkiye'de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,2 olmasının beklendiği kaydedildi. İç talebin yumuşaması ve ithalatın azalması nedeniyle Türkiye'nin cari açığının bu yılın başında daraldığı ifade edildi.

Ocak ayında yayınlayan raporda, Türkiye'nin 2024 yılında yüzde 2,7 oranında büyüyeceği ve enflasyonun 2024'te gevşemesinin beklendiği kaydedilmişti.

GELÄ°ÅžMEKTE OLAN EKONOMÄ°LERDE KALICI ZORLUKLAR

Uluslararası emtia fiyatlarındaki yumuşama ve çoğu merkez bankasının benimsediği sıkı parasal duruşun küresel ekonomiyi enflasyonla mücadele yoluna soktuğuna değinilen raporda, buna rağmen gelişmekte olan bazı ekonomilerin inatla yüksek enflasyonla boğuşmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun, yüksek borçlanma maliyetleri, kalıcı döviz kuru baskıları ve kalıcı siyasi istikrarsızlık gibi zorluklarla da karşı karşıya olduğuna işaret edildi.

"GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDEKİ DURGUN İSTİHDAM DURUMU REKOR DÜŞÜK SEVİYELERE YAKIN"

Gelişmekte olan ekonomilerdeki durgun istihdam durumunun, işsizlik oranlarının rekor düşük seviyelere yakın olduğu Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki durumla tezat oluşturduğu vurgulanan raporda, ayrıca, bazı ekonomilerin kısa vadeli görünümünün, dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin ve çoklu çatışmaların potansiyel olarak yoğunlaşması nedeniyle gölgelendiği belirtildi.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER